Klokkenluider Manning veroordeeld tot 35 jaar cel

De militaire rechtbank in Fort Meade heeft de voormalige Amerikaanse soldaat Bradley Manning woensdag veroordeeld tot 35 jaar cel voor het aanleveren van meer dan 700 duizend diplomatieke documenten en geheime video's aan klokkenluiderssite WikiLeaks in 2010. De aanklagers hadden maandag 60 jaar geëist tegen de 25-jarige klokkenluider. De verdediging vroeg om 25 jaar.

Thomas van der Kolk
Bradley Manning Beeld ap
Bradley ManningBeeld ap

Van de celstraf worden 1,294 dagen (3,55 jaar) afgetrokken. Dat is de tijd dat Manning in voorarrest heeft gezeten. Daar komen nog eens 112 extra dagen bij. Als hij minstens eenderde van zijn straf heeft uitgezeten, kan hij in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating. Manning is verder oneervol ontslagen uit het Amerikaanse leger en verbeurd verklaard, aldus rechter Denise Lind.

Tijdens de korte zitting gaf Lind woensdag geen verdere verklaring over hoe de krijgsraad tot het vonnis is gekomen. Het proces tegen manning heeft enkele weken in beslag genomen.

Spionage
De krijgsraad heeft Manning veroordeeld voor het grootste lek van geheime data in de Amerikaanse geschiedenis. Eind vorige maand werd hij na een wekenlange rechtszaak schuldig bevonden aan onder meer spionage, diefstal en computerfraude. Daarvoor kon hij maximaal 90 jaar celstraf krijgen.

Voor de ernstigste aanklacht, het helpen van de vijand, werd Manning vorige maand vrijgesproken. Hij had daarvoor de doodstraf kunnen krijgen. Voor een aantal minder grote vergrijpen had Manning eerder dit jaar al schuld bekend.

Excuses
Vorige week bood Manning zijn excuses aan tegenover de krijgsraad. 'Het spijt me dat ik mensen heb gekwetst. Het spijt me dat ik de Verenigde Staten heb gekwetst. Ik bied mijn excuses aan voor de onverwachte uitkomsten van mijn daden. De afgelopen 3 jaar zijn een leerzame ervaring voor mij geweest.'

David Coombs, één van de advocaten van Manning, had gepleit voor een celstraf van hooguit 25 jaar. Volgens hem zouden een aantal van de gelekte documenten ook na 25 jaar voor publicatie worden vrijgegeven. Ook vroegen de advocaten de rechter Manning te veroordelen tot een straf 'die hem niet van zijn jeugd berooft'.

Vertrouwelijke documenten
Manning werd in mei 2010 in Irak gearresteerd. WikiLeaks begon datzelfde jaar met het publiceren van de honderdduizenden vertrouwelijke documenten die hij had geleverd. De eerste grote publicatie betrof een video waarop een Amerikaanse helikopteraanval in Irak uit 2007 te zien was. Daarbij kwamen 12 ongewapende mannen om het leven.

In juli van dat jaar werden bijna honderdduizend documenten over de Amerikaanse activiteiten in Irak en Afghanistan gepubliceerd. En vanaf eind november werden stelselmatig 250.000 diplomatieke documenten uit de correspondentie tussen Washington en landen over de hele wereld in de openbaarheid gebracht.

Een rechtbanktekening van vorige week toont Bradley Manning voor de militaire rechter. Beeld REUTERS
Een rechtbanktekening van vorige week toont Bradley Manning voor de militaire rechter.Beeld REUTERS
Manning wordt weggevoerd uit de rechtszaal nadat hij het vonnis heeft gehoord. Beeld afp
Manning wordt weggevoerd uit de rechtszaal nadat hij het vonnis heeft gehoord.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden