Klokkenluider bouwfraude krijgt van rechter geen straf

Ad Bos hoeft niet de cel in en krijgt ook geen straf. De klokkenluider van de bouwfraude heeft dit gisteren van de rechtbank in Rotterdam te horen gekregen....

Van onze verslaggevers

De rechter benadrukte in zijn vonnis de belangrijke diensten die Bos heeft bewezen aan de samenleving door de bouwfraude aan het licht te brengen. Hij noemde de omkoping van een ambtenaar in Noord-Holland met vijfduizend gulden wel een ernstig strafbaar feit. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eind januari een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden tegen Bos.

Bos bracht eind 2001 de bouwfraudezaak aan het rollen door de schaduwboekhouding van zijn bedrijf aan justitie te overhandigen. Uit de boekhouding bleek dat de bouwbedrijven onderling opdrachten verdeelden om er financieel beter van te worden. Dit leidde tot een parlementaire enquête en tot grootscheepse onderzoeken van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en justitie.

Bos is zeer gelukkig met de uitspraak. Hij heeft herhaaldelijk gezegd slachtoffer te zijn geworden van zijn eigen openheid. Sinds hij zich heeft opgeworpen als klokkenluider, heeft hij geen baan meer kunnen krijgen. Volgens Bos' advocaat Korvinus moet zijn cliënt in aanmerking komen voor het op te richten klokkenluidersfonds. Hij denkt aan een bedrag van honderdduizenden euro's.

De bouwbedrijven die betrokken waren bij het maken van prijsafspraken, zullen de gemeenten, provincies en ministeries 70 miljoen euro betalen. De overheden worden hiermee gecompenseerd voor de schade die ze door de prijsafspraken hebben geleden, meldt brancheorganisatie Bouwend Nederland vrijdag. 'De sector wil een streep onder het verleden zetten. Hiermee voorkomen we dat we in een oeverloos juridisch traject terechtkomen', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden