Klokkenluider Bos maakt ambtenaren bouwfraude bekend

Oud-medewerker Bos van het Groningse bouwbedrijf Koop-Tjuchem heeft maandag aan justitie vier namen van ambtenaren doorgegeven, die zouden hebben meegewerkt aan bouwfraude....

Minister Netelenbos van Verkeer, onder wie de vier ambtenaren van Rijkswaterstaat vallen, dreigde Bos met een kort geding als hij de namen niet zou geven. Zij wil de verdachtmakingen kunnen onderzoeken.

Een naam die eerder bekend werd via ex-Kamerlid Van Gijzel, was volgens het ministerie niet te traceren.

De lijst van Bos bevat ook nog acht namen van andere betrokkenen. Waar deze personen werken, wilde gisteren niemand zeggen. De ex-werknemer van het bouwbedrijf overhandigde eerder al een schaduwboekhouding van zijn voormalige werkgever aan het Openbaar Ministerie. Volgens Bos wordt in de bouwwereld jaarlijks voor honderden miljoenen gefraudeerd.

Minister Korthals van Justitie heeft gisteren gehoor gegeven aan de wens van de Kamer om terughoudender te zijn met justitiële schikkingen. Die moeten voortaan door het Openbaar Ministerie aan hem worden voorgelegd, als er boetes worden opgelegd boven de honderdduizend gulden.

Kort nadat Bos met zijn onthulling kwam, bleek dat de overheid zelf een schikking had getroffen met een aantal bouwbedrijven. Die hebben de overheid bij de bouw van de Schipholtunnel voor tientallen miljoenen opgelicht. Het bedrag is deels terugbetaald. Het Openbaar Ministerie besloot de bedrijven niet strafrechtelijk te vervolgen, maar ze elk een boete op te leggen van een miljoen gulden.

Korthals, die door het OM over politiek gevoelige zaken moet worden ingelicht, was daar niet van op de hoogte. In de toekomst moeten dergelijke transacties wel aan hem worden voorgelegd, heeft hij nu bepaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden