Klokkenluider Ad Bos golft op dag eindrapport

Werk in de bouwwereld kan Ad Bos niet meer krijgen. Hij had niet anders verwacht. Daarom was de klokkenluider van de bouwfraude op de dag van de eindpresentatie aan het golfen in Spaarnwoude en trok hij een baantje op een bevroren sloot in zijn woonplaats Limmen....

Van onze verslaggever

In het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid krijgt Bos alle lof toegezwaaid. Hij had het lef om de bouwfraude wereldkundig te maken. Ad Bos heeft zijn rol als klokkenluider meer dan waar gemaakt, zo luidt het oordeel.

Da's mooi, zegt Bos. Waar hij tijdens de openbare verhoren nog dacht dat aan zijn woorden werd getwijfeld, voelt de voormalig technisch directeur van Koop Tjuchem zich nu enorm gesteund.

Hij heeft het allemaal niet voor niets gedaan: twee jaar leuren met de schaduwboekhouding bij het openbaar ministerie en NMa.

Da's fijn, zegt Bos, niet alleen voor hem, maar ook voor de burgers in het land die twijfelden aan de Nederlandse rechtstaat. Als die bouwfraude niet keihard zou worden aangepakt, dan kunnen we in dit land wel ophouden, zo kreeg hij vaak te horen.

Hoe het verder moet? Met 'een dingetje en een wetje' neemt Bos geen genoegen. De verboden praktijken zijn diep, zeer diep geworteld. Als een koude wind kan het zo weer opsteken. Daarom moet de handhaving en controle worden uitgebreid, vindt hij. Moet de concurentie in de bouw bevorderd worden. Bovendien meent hij dat onderaannemers en toeleveranciers, zoals zandhandelaren, ook aangepakt moeten worden.

Zo niet, dan komt het zo weer terug. Moet er weer een klokkenluider zoals hij opstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden