NieuwsKLM

KLM ziet af van beoogde verhoging van bonus topman Elbers

KLM ziet vanwege de onrust die is ontstaan af van de beoogde verhoging van het variabele loon van topman Pieter Elbers.

KLM-topman Pieter Elbers. Beeld ANP
KLM-topman Pieter Elbers.Beeld ANP

Tijdens de komende aandeelhoudersvergadering stond het voorstel op de agenda om de variabele beloning te verhogen van 75 procent naar maximaal 100 procent van Elbers’ basissalaris van 520.000 euro. Dat voorstel is nu van de agenda geschrapt.

De raad van commissarissen nam de beslissing in overleg met Elbers. Laatstgenoemde betreurt de ophef die is ontstaan en noemt deze ongelukkig. ‘Alle focus van mij, en mijn KLM-collega’s is gericht op de continuïteit van de onderneming en het behoud van KLM voor Nederland. Daar moet het over gaan en niet over beloningen’, aldus de KLM-baas.

Verkeerd beeld

Volgens president-commissaris Cees ‘t Hart van KLM is een verkeerd beeld gegeven, ook met oog op de steunmaatregelen die aan KLM worden verleend om het bedrijf overeind te houden. ‘Het was beter geweest dit onderwerp niet te agenderen en het is nu dan ook van tafel.’

KLM is met de Nederlandse en Franse overheid in gesprek over een steunpakket om Air France-KLM door de coronacrisis te loodsen. Naar verluidt zijn minister van Financiën Wopke Hoekstra en zijn Franse collega Bruno Le Maire bereid deels garant te staan voor miljardenleningen zodat de vaste lasten kunnen worden betaald, ook nu vrijwel de gehele vloot aan de grond staat.

De kans dat Elbers dit jaar daadwerkelijk een hogere bonus zou krijgen was overigens al nul. De betaling van winstdeling en bonussen is bij KLM vanwege de coronacrisis tot nader order uitgesteld. Ook salarisverhogingen zijn voorlopig niet aan de orde. Verder keert KLM geen dividend uit.

Hoekstra

Minister Wopke Hoekstra van Financiën vindt het desalniettemin ‘verstandig’ dat het noodlijdende KLM zijn topman toch geen hogere bonus toekent. Hij had de luchtvaartmaatschappij eerder vandaag nog eens laten weten dat hij het plan afkeurde, zegt hij.

Een bonusverhoging ‘past niet in deze moeilijke en onzekere tijd waarin iedereen om offers wordt gevraagd’, vindt de minister, die de KLM-aandelen van het Rijk onder zijn hoede heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden