KLM schrapt 5 procent capaciteit

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt in oktober 5 procent van de huidige capaciteit. Hiermee hoopt het bedrijf de gevolgen van de terroristische aanslagen in Amerika te verzachten....

Van onze verslaggever

Voor het huidige personeel hebben de plannen geen gevolgen. 'Gedwongen ontslagen zijn nog niet aan de orde', zegt een woordvoerder. Wel heeft KLM besloten tot een algehele vacaturestop.

Volgens de luchtvaartmaatschappij gaat het nu om 'een eerste set maatregelen'. Na 28 oktober zal de maatschappij bekendmaken hoe het verder gaat. Wel spreekt het bedrijf nu al over 'aanvullende capaciteitsreductie'.

Verder snijden in de vluchten leidt er waarschijnlijk toe dat KLM gebruik gaat maken van werktijdverkorting. Hierbij gaat het personeel minder werken en vult Sociale Zaken het loon aan. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat maakte dinsdag al bekend dat ze de KLM steunt bij een dergelijke aanvraag.

De vakbonden maken zich geen zorgen. 'We zijn het eens met de lijn die het bestuur heeft ingezet', zegt J. Smeets van FNV Bondgenoten. Bang dat het KLM-bestuur de huidige crisis in de luchtvaart misbruikt om extra hard te saneren, is ze niet. 'Verder in het vet snijden heeft geen zin, want er is geen vet.'

Naast het snijden in capaciteit, zoekt KLM zijn heil in staatssteun. 'Het kan niet zo zijn dat de huidige crisis zwakke Europese luchtvaartmaatschappijen de das om doet', meent de KLM-woordvoerder. De Europese ministers van Financiën gaan het vrijdag tijdens een informeel overleg hebben over mogelijke steun aan de luchtvaart. Minister van Financiën Didier Reyners van België, momenteel voorzitter van de EU, sluit hulp niet uit.

Hij wijst erop dat de VS ook praten over steun aan hun maatschappijen. 'Maar als we iets doen, dan moeten we dat alleen doen in verband met de aanslagen', aldus Reynders, die bang is structurele verliezen te moeten compenseren die niets met de terreurdaden te maken hebben.

Hij heeft de Europese Commissie gevraagd de economische gevolgen van de aanslagen in kaart te brengen voor diverse branches. Niet alleen voor luchtvaart, maar ook voor het verzekeringswezen en voor de energiesector.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden