KLM-piloten solidair met collega's Northwest

Het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) raadpleegt de leden over zijn voorstel niet te vliegen op drie belangrijkse Amerikaanse knoopunten van Northwest Airlines, als hun collega's bij die luchtvaartmaatschappij besluiten op 29 augustus te gaan staken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vliegers bij Northwest Airlines zijn in een ernstig cao-conflict gewikkeld met hun werkgever. Na ruim twee jaar onderhandelen over lagere salarissen voor beginnende vliegers en verslechteringen in de pensioen, hebben ze nu een ultimatum gesteld. De Northwest piloten hebben aangekondigd te gaan staken als er voor 29 augustus geen oplossing is gevonden.

De KLM-vliegers zullen ook geen vluchten overnemen die normaal door Northwest worden uitgevoerd. Evenmin maken ze extra vluchten op andere bestemmingen in Noord-Amerika. 'Daarmee zou de staking worden gebroken, omdat Northwest als partner van KLM recht heeft op een deel van de inkomsten uit zulke vluchten', licht voorzitter P. Griffioen van de VNV toe.

Griffioen verwacht dat de KLM-piloten ja zeggen tegen de actie. Dat is volgens hem in hun eigen belang. Trekken de piloten van Northwest aan het kortste eind en slaagt hun bedrijf er zo in de arbeidsvoorwaarden van de vliegers te verslechteren, dan wordt die luchtvaartmaatschappij goedkoper dan de KLM. Werkgelegenheid van de KLM in Nederland verhuist dan naar de VS, vreest Griffioen. De KLM-piloten kunnen hin vakbond tot 27 augustus schriftelijk melden of ze actie willen voeren.

De KLM deelt de zienswijze van de VNV niet. Het conflict bij Northwest is volgens de luchtvaartmaatschappij louter een arbeidsconflict bij dat bedrijf. 'We staan hier volledig buiten', zo stelt de woordvoerder. De KLM gaat na of ze stappen kan ondernemen om acties van haar piloten te voorkomen. 'We hebben er overigens alle vertrouwen in dat de problemen bij Northwest zonder acties worden opgelost', aldus de KLM.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden