KLM-pensioenen gewoon geïndexeerd

Amsterdam - De drie grote KLM-pensioenfondsen verhogen de pensioenen dit jaar met de inflatie. Deze fondsen kunnen de pensioenen indexeren omdat de dekkingsgraad eind vorig jaar flink is gestegen.


De indexatie is opmerkelijk omdat de meeste pensioenfondsen dit jaar onvoldoende in kas hebben om de pensioenuitkeringen aan te passen aan de inflatie. Veel fondsen dreigden zelfs de pensioenen te moeten korten.


Die dreiging is eind vorig jaar geweken omdat de dekkingsgraad - de verhouding tussen het vermogen en alle verplichtingen - eind van het jaar is opgeklommen naar gemiddeld 104 procent.


De dekkingsgraad van het KLM-fonds voor het grondpersoneel, dat een vermogen van ruim 5 miljard euro onder beheer heeft, is gestegen met 6,7 procent naar 122 procent. Dit is te danken aan de gestegen rente en de beursrally aan het eind van het jaar. Bovendien had het fonds een betere uitgangspositie dan het gemiddelde pensioenfonds.


Gepensioneerd grondpersoneel kan rekenen op een 1,4 procent hoger pensioen. Werkenden zien hun pensioen niet stijgen, omdat de lonen bij KLM vorig jaar niet zijn verhoogd. Het op te bouwen pensioen is bij een middelloonregeling direct gekoppeld aan het salaris. Voor het fonds voor het cabinepersoneel geldt een vergelijkbare regeling.


De dekkingsgraad van het fonds voor de vliegers was eind vorig jaar 134,5 procent. Voor elke euro aan verplichtingen heeft het fonds 1,34 euro in kas. Hiermee is het een van 's lands rijkste fondsen.


De pensioenen van de 4.800 (gepensioneerde) vliegers gaat met 0,7 procent omhoog. De drie KLM-fondsen hebben de gestegen levensverwachting al in hun cijfers verwerkt.


Het fonds voor het vliegers won vorig jaar nog een prijs van vakblad over pensioenen NPN voor het gevoerde beleggingsbeleid. Het fonds, dat 5 miljard beheert, belegt veel behoudender dan gebruikelijk is in de pensioensector. Het steekt relatief veel geld in staatsleningen. Bovendien had het fonds allerlei risico's afgedekt, waardoor het bijvoorbeeld minder last had van de rentedalingen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden