KLM ontloopt boete van 5,3 miljoen door procesfouten

Door fouten in een groot aantal dagvaardingen is de KLM woensdag vrijuit gegaan in een proefproces dat justitie voor de kantonrechter in Haarlem had aangespannen....

Van onze verslaggever

HAARLEM

Justitie had de KLM gedagvaard wegens overtreding van de Vreemdelingenwet. Volgens de 253 dagvaardingen had de maatschappij tweeduizend vreemdelingen vervoerd zonder eerst na te gaan of die in het bezit waren van de juiste reisdocumenten. Bovendien had de KLM geen afschriften van passagierslijsten overhandigd aan de marechaussee.

In 227 van de 253 gevallen sprak de kantonrechter de KLM vrij. Justitie had in de dagvaarding gesteld dat de KLM de documenten van vreemdelingen 'in Schiphol' niet had bekeken. In plaats van Schiphol had daar de plaats van vertrek moeten staan.

In de overige 26 zaken ontsloeg de rechter de KLM van rechtsvervolging. Hij achtte bewezen dat de KLM de wet had overtreden door de passagierslijsten niet te overhandigen. De betrokken opsporingsambtenaren hadden echter uitdrukkelijk moeten zeggen dat de papieren binnen een bepaalde tijd afgeleverd hadden moeten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden