NieuwsKLM

KLM onder vuur na verzoek aan borstvoeding gevende vrouw zich te bedekken

KLM is op sociale media onder vuur komen te liggen omdat een stewardess een zogende moeder vroeg zich te bedekken. Het incident deed zich vorige maand voor op een vlucht van San Francisco naar Amsterdam.

Volgens KLM deed de stewardess niets vreemds toen ze vroeg of de borstvoeding gevende vrouw zich wilde bedekken. (Archieffoto) Beeld null
Volgens KLM deed de stewardess niets vreemds toen ze vroeg of de borstvoeding gevende vrouw zich wilde bedekken. (Archieffoto)

De Amerikaanse moeder, die op Facebook te vinden is onder de naam Shelby Angel, vertelt dat ze haar éénjarige kind aan het zogen was toen een stewardess haar vroeg zich te bedekken. De vrouw weigerde, maar schrijft op Facebook dat ze zich vanaf dat moment ‘oncomfortabel en niet gerespecteerd’ voelde. Na aankomst klaagde ze bij KLM, daar kreeg ze te horen dat het verzoek tot bedekking helemaal conform het beleid van KLM is. ‘Dus in plaats van op te komen voor het recht van vrouwen en kinderen op borstvoeding, houdt KLM liever achterhaalde waarden hoog waardoor vrouwen zich voor hun lichaam zouden moeten schamen’, schrijft ze.

Op Twitter zet KLM uiteen wat het beleid is. Borstvoeding is toegestaan, ‘maar om er zeker van te zijn dat passagiers van allerlei achtergronden zich aan boord op hun gemak voelen, kunnen we, in gevallen dat andere passagiers zich daaraan storen, de moeder vragen zich te bedekken terwijl ze haar kind de borst geeft.’ Volgens ‘Shelby Angel’ was er echter geen enkele passagier die er problemen mee had.

De rel haalde veel internationale nieuwsmedia. Sommige luchtvaartmaatschappijen maakten er gebruik van om hun eigen liberale beleid te onderstrepen. EasyJet twitterde: ‘Wij steunen zogende moeders en je kunt je kind aan boord op elk gewenst moment vrijelijk de borst geven.’

Publieke ruimte

Borstvoeding geven in het openbaar is toegestaan. In de meeste Amerikaanse staten is vastgelegd dat dat in alle openbare en publiek toegankelijke ruimtes is toegestaan. In Nederland mag het volgens het Voedingscentrum in de publieke ruimte. Werkgevers hoeven borstvoeding niet overal toe te staan, maar zijn wel verplicht te zorgen voor een ruimte waar dat kan.

Maar anders is het in winkels en restaurants: daar kan de eigenaar eigen beleid voeren. Regelmatig doen zich daar incidenten voor. Vorig jaar werd een zogende vrouw een Zutphense schoenenwinkel uit gezet. En het Rotterdamse restaurant Giuliano kwam onder vuur nadat een zogende moeder was gevraagd iets discreter te opereren. Het patroon was hetzelfde als nu bij KLM: vrouw zoogt, eigenaar dringt aan op bedekking, vrouw boos, rel op sociale media.

Maar dat wil niet zeggen dat overal zogen gewoon wordt gevonden. Uit een onderzoek van het Voedingscentrum, om gezondheidsredenen groot voorstander van borstvoeding, blijkt dat veel vrouwen zich op veel plaatsen niet op hun gemak voelen als ze hun kind de borst geven. Met name sportaccommodaties, winkels en musea komen er slecht van af. Het Voedingscentrum heeft daarvoor wel oplossingen: ‘Met een jasje over je schouder kun je de zijkant afschermen. Ook met een sjaal kun je je kindje en je borst bedekken. Niemand die meer wat ziet.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden