Update

KLM moet luchtkwaliteit cockpits onderzoeken

Luchtvaartmaatschappij KLM moet de luchtkwaliteit van haar Boeing's 737 laten onderzoeken. De rechter vindt zo'n onderzoek nodig, omdat een piloot zegt ziek te worden van de slechte luchtkwaliteit in de cockpit. KLM moet het onderzoek door een onafhankelijk instituut laten uitvoeren en de piloot daarbij betrekken. Dat hebben de advocaten van de piloot, Christaan Oberman en Peter Hendriks, woensdag laten weten.

Een piloot zegt ziek te worden van de slechte luchtkwaliteit in de cockpit. Beeld ANP Foto ter illustratie

Willem Felderhof is gezagvoerder bij de KLM. Hij meldde zich meerdere keren ziek. Volgens hem worden zijn klachten veroorzaakt door te hoge concentraties van de giftige stof TCP.

De airconditioning in Boeing's 737 maken gebruik van lucht die uit de motor van het vliegtuig wordt afgetapt. Daarbij kan de oliedamp naar de cabine worden meegevoerd. In principe gaat dat om kleine hoeveelheden. KLM betwist dat te hoge concentraties TCP tot de gezondheidsklachten van de piloot leiden. Uit het onderzoek moet ook blijken hoe Felderhof op de concentraties reageert.

Burn-out
Felderhof is sinds 1995 in dienst van KLM. Sinds 2000 meldde hij zich een aantal malen voor langere tijd ziek. De arbodienst van de luchtvaartmaatschappij stelde de diagnose burn-out of migraine, gerelateerd aan stress.

KLM heeft inmiddels al een aantal maanden geen salaris meer betaald aan Felderhof, omdat hij weigerde weer aan het werk te gaan. Felderhof eiste daarom ook doorbetaling van zijn loon, maar dat wees de rechter af. Wel moet KLM een dwangsom van 1000 euro betalen voor iedere dag dat het onderzoek niet wordt uitgevoerd, met een maximum van 50.000 euro.

Oberman spreekt van 'een belangrijke overwinning'. 'Dit gaat verder dan de zaak van één piloot. Dit gaat ook over de gezondheid van andere medewerkers en passagiers.'

KLM stelt in een reactie aan het vonnis gehoor te zullen geven. Maar de luchtvaartmaatschappij benadrukt daarbij voorstander te zijn van een grootschaliger onderzoek in internationaal verband.

Een woordvoerder van KLM benadrukt verder dat er volgens de rechter geen aangetoond verband bestaat tussen de aanwezigheid van concentraties TCP en de gezondsheidsklachten van vliegend personeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden