KLM en Air France fuseren'

De fusie tussen KLM en Air France is rond, aldus de Franse vakbonden. De samenwerking wordt volgens hen vandaag bekendgemaakt....

Van onze verslaggevers

Volgens de Franse bonden komt er in de raad van commissarissen tijdelijk een speciale Nederlandse overheidscommissaris. Het kabinet vindt dit een extra garantie' dat de Franse belangen niet de overhand krijgen. De overheid houdt voorlopig ook zijn zogenoemde gouden aandeel, dat zeggenschap geeft.

Een anonieme vakbondsman verklaarde tegen persbureau dat in de raad van commissarissen ook iemand van de Italiaanse vliegtuigmaatschappij Alitalia zal plaatsnemen. Dat kan erop duiden dat Alitalia op termijn ook gaat meedoen met de fusie. In totaal zouden er zestien commissarissen komen: elf Fransen, vier Nederlanders en de Italiaan.

Volgens vakbondsman Philippe Decrulle van de Franse vakbond CDFT zullen Air France en KLM in een persbericht vanochtend om zeven uur vooral de gelijkwaardigheid in het fusiebedrijf benadrukken.

In de leiding van de nieuwe holding komen vier Nederlanders en vier Fransen. De baas wordt de Fransman Jean Cyril Spinetta, die tevens de beslissende stem krijgt.

Air France kondigt vandaag aan aandelen te gaan uitgeven ten behoeve van aandeelhouders van KLM. Deze aandelen zijn afkomstig van de Franse staat, die nu nog 54 procent van die aandelen in handen heeft. Het belang van de Franse overheid zal daardoor onder de helft zakken.

Bij de presentatie van de top van Air France voor de vakbonden is geen melding gemaakt van de precieze verdeling van de aandelen. Naar beurswaarde zou KLM ongeveer 15 tot 20 procent moeten krijgen, maar de leiding van Air France wilde hier gisteren in Parijs niets over zeggen.

Binnen de holding blijven de twee merken bestaan, met hun eigen kleur en hun eigen identiteit. KLM heeft bedongen dat het aantal landingen op Schiphol de eerste drie jaar wordt gegarandeerd, aldus de vakbonden. De Fransen denken dat een samenwerking met KLM jaarlijks 450 miljoen euro bespaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden