KLM: claim op NS bij schade door tunnelstremmingen

Er zijn opvallend vaak storingen in de Schipholtunnel. Zo vaak, vindt de KLM, dat de NS zou moeten opdraaien voor de vergoedingen wegens vertraagde vluchten.

VAN ONZE VERSLAGGEVER en SANDER HEIJNE

AMSTERDAM - De KLM overweegt de schade door de vele treinstoringen in de Schipholtunnel te verhalen op de NS of de luchthaven. De luchtvaartmaatschappij leidt naar eigen zeggen forse economische schade door oponthoud in de tunnel.

Dit heeft een woordvoerster Ellen van Ginkel van de luchtvaartmaatschappij donderdag bevestigd. Het zou geregeld voorkomen dat vliegtuigen van de KLM vertraging oplopen doordat reizigers of KLM-personeel door problemen met de Schipholtunnel niet tijdig op de luchthaven aanwezig kunnen zijn.

De kosten van een vertraging kunnen aardig aantikken bij de luchtvaartmaatschappij. 'Als een vliegtuig vertraagd is, zijn we verplicht passagiers tot 600 euro schadevergoeding te betalen', zegt Van Ginkel. 'Met een paar honderd passagiers per vliegtuig loopt dat snel op.'

De NS reageert verbaasd op het bericht. 'Wij hebben nog geen voorstel ontvangen van de KLM', zegt NS-woordvoerder Eric Trinthamer. Het spoorbedrijf erkent dat er de laatste tijd opvallend veel storingen zijn in de Schipholtunnel. Toch zou dit geen nadelige gevolgen hoeven hebben voor het vliegverkeer. Trinthamer: 'Reizigers die door een treinstoring hun vlucht dreigen te missen, mogen altijd een taxi nemen naar de luchthaven.' De kosten worden door de NS vergoed.

De meeste storingen in de Schipholtunnel zijn het gevolg van brandmeldingen. Zo zag een machinist onlangs tijdens werkzaamheden een wolk bouwstof in het donker aan voor rook. Het komt ook voor dat herfstblaadjes die in de remmen van een trein zijn gewaaid, gaan smeulen, waardoor er sprake kan zijn van enige rookontwikkeling.

In de meeste gevallen is er weinig aan de hand. Trinthamer: 'U zult begrijpen dat we bij brandmeldingen altijd het zekere voor het onzekere nemen en het spoorverkeer stilleggen tot de brandweer de tunnel weer vrijgeeft.'

Ook ProRail en de NS zelf willen zo snel mogelijk van de storingen in de Schipholtunnel af. De spoorbedrijven hebben eerder dit najaar een onderzoeksbureau in de arm genomen om nader te bekijken hoe de tunnel minder storingsgevoelig kan worden gemaakt. De uitkomst van dit onderzoek wordt over uiterlijk zes weken verwacht.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden