'Kliq moet reorganiseren en heeft subsidie nodig'

Kliq, de vroegere arbeidsbureaus, dreigen aan zelfoverschatting ten onder te gaan. Om te overleven moeten mogelijk duizend banen worden geschrapt....

In opdracht van het kabinet zijn de vroegere arbeidsbureaus gesplitst in vijf bedrijven. Het bemiddelingsbedrijf Kliq is er een van. Het is de bedoeling dat Kliq nog vóór de zomer een volledig zelfstandig bedrijf wordt.

PwC schetst een uiterst sombere toekomst voor Kliq. Zo is 'focus op een beperkt aantal prioriteiten nodig om verlies aan marktpositie zoveel mogelijk te voorkomen'. Kliq moet strategische keuzes maken en het ambitieniveau naar beneden bijstellen.

PwC voorziet een krimpend marktaandeel van Kliq tegenover andere bemiddelingsbedrijven. Per saldo voorziet PwC dat Kliq kan volstaan met tweeduizend tot 2500 formatieplaatsen. Nu heeft Kliq nog bijna drieduizend werknemers.

Succesvolle verzelfstandiging van Kliq is volgens PwC slechts mogelijk 'op voorwaarde van bijstelling van het ambitieniveau en een financieel realistisch privatiseringsscenario'. Het zou kunnen gaan om een bruidsschat van enkele honderden miljoenen guldens of omzetgaranties voor enkele jaren. De garantie kan bestaan uit exclusieve bemiddeling van bijvoorbeeld bijstandsgerechtigden in opdracht van gemeenten.

Directeur B. Blanken van Kliq vindt dat PwC het 'zwartgalligste scenario schetst'. 'Het gaat om erg conservatieve inschattingen van de markt en van de positie van Kliq.'

De uitkomsten van de veiling van het bemiddelingsrecht van WW'ers en WAO'ers lijken PwC echter gelijk te geven. Tot dit jaar hadden de arbeidsbureaus een bijna-monopolie op de bemiddeling van deze uitkeringsgerechtigden. Kliq rekende in de begroting voor dit jaar op een marktaandeel van 25 procent. Dit is uitgekomen op 17,5 procent.

'Dat verschil hopen we nu in te lopen met onderaanneming, het ondersteunen van de andere bemiddelingsbedrijven. Daarover zijn we in gesprek. Maar we praten ook met arbodiensten over bemiddeling van uitgevallen werknemers', zegt Blanken. Hij wil niet zeggen met welke bedrijven KLiq in gesprek is. Ook wil Blanken niet ingaan op het overleg met de ministeries van Financiën en Sociale Zaken over de bruidsschat en de omzetgarantie. 'Dat zou het overleg geen goed doen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden