Klinkenbijl

De officier van justitie in de zaak tegen Fons Spooren heet mevrouw Klinkenbijl. Is dat een naam of niet?..

Klinkenbijl.

Mevrouw Klinkenbijl is een rijzige dame met een lange hals en een duidelijke neus. De bef van haar toga zit met een touwtje om haar hals vast, in het touwtje zit een aandoenlijke strik. In de verte doet ze denken aan Hetty Blok, van Ja zuster, nee zuster. Ze heeft een dunne mond, waarvan de hoeken de neiging hebben wat te hangen.

Gisteren moest Spooren voor de rechtbank in Den Bosch verschijnen. Ter tafel lag het verzoek om zijn voorarrest op te heffen. In juli had de rechtbank het verzoek ook al eens behandeld; toen kwam hij niet vrij.

Nu wel.

Fons Spooren werd bijgestaan door twee advocaten, onder wie de eminente strafpleiter Knoops. Spooren is de afgelopen tijd door diverse geleerden onderzocht, en die hebben vastgesteld dat hij niet ziek is, noch pervers, noch verslaafd. De kans op herhaling van ontucht met minderjarigen achten ze daarom heel klein.

Mevrouw Klinkenbijl dacht er heel anders over en stak dat niet onder stoelen of banken, sterker nog: ze gaf uit het blote hoofd een prachtige show weg.

Om te beginnen had mevrouw Klinkenbijl niets met voetbal, en al helemaal niets met PSV. Dat wilde ze toch even gezegd hebben, en de voormalige PSV-directeur kromp toen hij het hoorde. Verder vond ze dat meneer Spooren niets te klagen had. Hij had twee advocaten die dikke pleitnota's schreven, hij had psychiaters aan zijn kant die dikke rapporten schreven, hij had een reclasseringsambtenaar op zijn hand, wat wilde hij nog meer? Zij kende heel wat mensen in soortgelijke gevallen die al maanden in de gevangenis zaten zonder dat ook maar iemand iets voor ze deed.

Dat was één.

Dan de zaak zelf. Stond er iets nieuws in al die dikke stapels papier waar mevrouw Klinkenbijl zo'n duidelijke hekel aan had?

Geen woord.

Was de situatie niet nog precies hetzelfde als in juli toen de rechtbank Spooren niet wilde laten gaan?

Volgens Klinkenbijl niet.

Hartstikke vervelend om vast te zitten, maar ja - het ging dan ook ergens om, en niet om een beetje ontucht, maar om een heleboel ontucht, met minderjarigen, gedurende vele jaren, om de andere dag. Een beetje huwelijkstherapie ging dat niet zomaar veranderen, lekker brommen was het beste. Een duidelijk standpunt.

Nu de stijl.

Mevrouw Klinkenbijl las niet voor van papier. Haar taalgebruik was open, eenvoudig, helder en duidelijk. Ze had bovendien gevoel voor humor, en een mooi gevoel voor timing. In belangrijke zinnen bracht ze achteloos klemtonen aan die lekker lang nasidderden. Ook klonk ze soms vrij zacht, om dan ineens een woord heel hard te laten vallen.

Over het mogelijk oproepen van burgemeester Welschen van Eindhoven als getuige zei ze: 'Die komt dan en wat zegt ie? Dat ie het nodig vond om de burgerij te waarschuwen. Dat is dan de verklaring van Welschen, die hebben we dan. Nou? So what? Onzin.'

Als gezegd, Fons Spooren kwam tóch op vrije voeten, maar of hij de komende rustig kan slapen, valt te betwijfelen. De klinkende bijl van een boze mevrouw in Den Bosch hangt boven zijn hoofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden