Klink ziet niets in plan voor donatie organen

Minister Klink wil niet dat burgers automatisch orgaandonor worden als ze bij herhaling verzuimen hun keuze duidelijk te maken.

Voorzitter Terlouw (oud-minister) van de Coördinatiegroep is verbolgen over het voortijdige standpunt van Klink. Uit boosheid schrapt de Coördinatiegroep – onder meer de Nierstichting en de Nederlandse Transplantatie Stichting – vandaag de officiële overhandiging aan de minister van het advies. ‘Voor toneelstukjes lenen wij ons niet’, laat de groep weten.

Vorig jaar overleden 152 patiënten omdat niet op tijd een orgaan (meestal een nier) beschikbaar was. Nog eens vijftig mensen werden van de wachtlijst afgevoerd omdat ze te ziek waren om nog een transplantatie te ondergaan. De wachttijd voor een donornier bedraagt gemiddeld vier jaar.

De Coördinatiegroep stelt voor het bestaande systeem van donorregistratie te veranderen. Nu staat het de burger vrij zich in te schrijven bij het Donorregister. Ruim de helft van de volwassen Nederlanders heeft dat niet gedaan. Bij hun overlijden beslissen de nabestaanden en dat is meestal afwijzend.

In het masterplan, waar Klink (CDA) om had gevraagd, is iedereen donor tenzij de burger bezwaar aantekent. Volgens de Coördinatiegroep kan dit 25 procent meer donoren opleveren. Een soortgelijk voorstel werd in 2005 door de Kamer verworpen.

Ook Klink wijst het idee af. Hij vreest dat de kans ‘te groot is dat er tot donatie wordt overgegaan terwijl de persoon dat zelf niet gewild zou hebben’. Ook betwijfelt hij of de toename van het aantal donoren zo groot is, als in het masterplan wordt verwacht.

Klink wil wel het bestaande registratiesysteem zodanig aanpassen dat burgers expliciet kunnen vastleggen dat hun nabestaanden beslissen. Daarmee formaliseert hij de huidige gang van zaken als iemand niet geregistreerd staat. Het standpunt van Klink wordt vrijdag in de ministerraad besproken. De verwachting is dat het kabinet akkoord gaat. Ook de coalitiepartijen kunnen zich vinden in deze lijn.

Klink pleit verder voor betere voorlichting over donorschap. Zo zullen alle volwassenen opnieuw worden aangeschreven met een donorformulier. Betaald donorschap – voor mensen die bij leven een nier afstaan – wijst de minister af. Klink verwacht dat zijn maatregelen net zo veel effect hebben als het plan van de Coördinatiegroep.

Op vk.nl/opinie: Malou van Hintum geeft Ab Klink groot gelijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden