Klink wordt zelf ook niet gekort bij overschrijding

Op 16 december werd bekend dat minister Klink een extra korting van 137 miljoen euro wil doorvoeren op het inkomen van medisch specialisten....

Gerhard KnolBreda en  gynaecoloog

Binnen elke diagnose is vastgelegd hoeveel tijd de specialist er gemiddeld besteedt. Deze tijd wordt omgerekend naar een honorarium. Na intensief overleg werd tussen de minister en de medisch specialisten een onderbouwd uurtarief overeengekomen van 132,50 euro. De specialisten verrichten nu veel extra administratieve handelingen om elk patiëntencontact te coderen. Nu blijkt er in het systeem zelf een fout te zitten waardoor ondersteunende specialisten (onder meer microbiologen en radiologen) er onterecht fors in inkomen op vooruit zijn gegaan. Alle overige specialisten zijn in inkomen gelijk gebleven of zelfs iets gedaald. Deze fout is door de vereniging van specialisten gesignaleerd en aan de minister doorgegeven (al wordt de hoogte van de overschrijding bestreden), maar de minister zag geen mogelijkheid deze fout reeds te corrigeren voor 2009. En dus voert Klink een generieke korting in voor alle specialisten. Daarmee komt hij de gemaakte afspraken over het uurtarief niet na. Er zit geen logica in, enerzijds marktwerking te propageren en anderzijds bij algemene budgetoverschrijding direct de specialist te korten. Wat blijft er dan van de marktwerking over? Wordt de minister zelf gekort als zijn ministerie haar budget overschrijdt?

Actievoeren zit niet in onze aard. We willen en kunnen de deur van het ziekenhuis niet dichtgooien. Het inkomen van de gemiddelde specialist staat in verhouding tot dat van vergelijkbare beroepen en doet recht aan de vooropleiding en de verantwoordelijkheid. Vanuit dat oogpunt is een niet onderbouwde inkomenskorting een onfatsoenlijke daad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden