Klink verbiedt reclame voor elektronische peuk

den haag Kopen mag, promoten niet. Minister Klink van Volksgezondheid verbiedt reclame voor elektronische sigaretten. Voor hij andere stappen neemt (verbieden of juist niet) wil hij eerst van zijn Europese collega’s weten wat de status is van het nicotine verspreidende apparaatje....

Kim van Keken

De minister worstelt al een tijdje met de nepsigaret. Hij overwoog eerst een verbod maar zag het ding uiteindelijk eind vorig jaar als medicijn. Onduidelijk is hoeveel nicotine de elektrische sigaret afgeeft en hoeveel schade dat aan de gezondheid kan berokkenen. Bovendien, oordeelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zijn nicotinepleisters ook geneesmiddelen. Een definitief besluit over de e-sigaret neemt de minister echter nog niet.

Het geweifel en de publiciteit daaromheen heeft de SuperSmoker, het bekendste merk, nog beroemder gemaakt. Zo nam oud-minister en verstokt roker Gerrit Zalm van Financiën een trekje van het aluminium ding in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

Zalm was sceptisch (‘het lijkt net op een smerige mentholsigaret’) maar slechte publiciteit is ook publiciteit, weet directeur Dimitri Kyriakopoulos van SuperSmoker. Hij verkondigt publiekelijk vooral dat de verkoop van de elektronische sigaret alleen maar toeneemt. Minister Klink noemt in de brief een getal van 150 duizend exemplaren; dat getal heeft hij trouwens ook slechts uit de media vernomen.

Eigenlijk weet de minister vooral weinig over de elektronische sigaret. Vandaar dat hij een reclameverbod heeft afgevaardigd. Maandagochtend heeft Kyriakopoulos het nieuws via een delegatie ambtenaren vernomen. ‘Al maanden dreigt het ministerie. De eerste keer was ik geschokt door mogelijke maatregelen, nu niet.’ Sterker nog: ‘Wij kunnen ook dreigen.’ Hij overweegt juridische stappen te nemen tegen het reclameverbod.’

Kim van Keken

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden