Kliniek gesloten na nieuw sterfgeval

De psychiatrische kliniek SPDC Oost in Amsterdam, waar twee weken geleden een patiënt stierf in een isoleercel, is maandag voorlopig gesloten....

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

Vorige week blijkt een tweede patiënt in de kliniek te zijn overleden. Het zou gaan om een zelfdoding. Bovendien is zaterdag na een brandalarm een patiënt tijdelijk ontkomen omdat de deuren automatisch open gingen.

Bestuursvoorzitter Jeroen Muller van Arkin, waaronder het SPDC Oost valt, wilde maandagavond in een vraaggesprek niet verder ingaan op de aard van de incidenten. Hij zegt dat hij pas zondag van de gebeurtenissen op de hoogte is gesteld. ‘Toen heb ik onmiddellijk besloten de kliniek tijdelijk te sluiten. Het gaat om zulke kwetsbare mensen, die mogen geen risico lopen.’

De 32 patiënten, 15 op de open afdeling en 17 op de gesloten afdeling, worden overgebracht naar andere psychiatrische klinieken in en buiten Amsterdam Het personeel verhuist met hen mee.

Vrijdag al zette het bestuur van Arkin de leiding van het SPDC Oost op non-actief. De directeur zorg werd ontslagen, het verantwoordelijk lid van de Raad van Bestuur trad af. Twee managers en een verpleegkundige zijn tijdelijk uit hun functie gezet.

De wanorde in de kliniek in Amsterdam-Oost kwam eind vorige week aan het licht na de dood van een 47-jarige schizofreniepatiënt, die in de nacht van 2 september stierf in een isoleercel. Kort daarvoor had de kliniek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg een vlijmscherp rapport ontvangen waarin ernstige kritiek werd geleverd op de kwaliteit van de zorg.

De Inspectie had bij een bezoek aan de kliniek vastgesteld dat er veel te weinig en bovendien te laag gekwalificeerd personeel rondliep, en dat de werkdruk veel te hoog was. Patiënten werden bij een opname vaak rechtstreeks naar de isoleercel gebracht. De hygiëne in het gebouw was bovendien belabberd: een schoonmaakdienst was er niet, en het separeerblok rook onfris.

Bestuursvoorzitter Muller werd pas afgelopen vrijdag – weken later dus – van de inhoud van het rapport op de hoogte gesteld. Hij heeft onmiddellijk een plan van aanpak opgesteld, zegt hij, en naar de Inspectie gestuurd.

Een extern bureau doet de komende weken onderzoek naar wat zich de afgelopen maanden in de kliniek heeft afgespeeld.

Behalve de dood van de patiënt in de isoleercel wordt nu ook de gang van zaken rond de andere incidenten gereconstrueerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden