Kliniek Den Dolder houdt lijst met strafmaat cliënten toch geheim: 'Botst met privacywetgeving'

De forensische psychiatrische kliniek Aventurijn in Den Dolder zal deze week geen lijst bekendmaken met de strafmaat van de cliënten, zoals eerder aangekondigd.

Charlotte Huisman
Kliniek Altrecht Aventurijn Roosenburg, waar Michael P. verbleef. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Kliniek Altrecht Aventurijn Roosenburg, waar Michael P. verbleef.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Een dergelijke openbaarmaking blijkt te botsen met privacywetgeving, zegt een woordvoerder van de kliniek vrijdag. 'We kijken nu of we in algemenere zin iets kunnen melden. Het is een zoektocht.'

In Den Dolder was grote onrust ontstaan nadat een cliënt van de kliniek was opgepakt op verdenking van de moord op Anne Faber (25). Het lichaam van de jonge vrouw werd 12 oktober in Zeewolde gevonden op aanwijzingen van Michael P., die ervan wordt verdacht haar te hebben gedood. Deze Michael P., die relatief vrij kon rondlopen in de omgeving, bleek in 2011 veroordeeld te zijn tot 11 jaar cel voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes.

Privacywetgeving

Zitten er meer van zulke gevaarlijke figuren in de kliniek, vroegen veel omwonenden zich af op de informatiebijeenkomsten die zondag en maandag zijn gehouden. Daarom zegde de Aventurijn toe een lijst te openbaren van de straffen die de cliënten zijn opgelegd - zonder toevoeging van waarvoor ze zijn veroordeeld of andere persoonsgegevens.

Maar ook het openbaar maken van een strafmaat kan botsen met privacywetgeving, zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens namens voorzitter Aleid Wolfsen. Deze instantie houdt toezicht op de naleving van de privacywetten. 'Als je hoort dat iemand tot levenslang is veroordeeld, en je gaat zoeken, kom je wellicht bij een persoon uit, want het zijn er niet zoveel die zo'n straf opgelegd hebben gekregen. Dus ook bij het bekendmaken van alleen een strafmaat bestaat de kans dat die tot een persoon is te herleiden.'

Het mag dus niet, tenzij er duidelijke aanpassingen in de omschrijving zijn gedaan die herleidbaarheid voorkomen. De woordvoerder: 'Een strafmaat is een bijzondere vorm van een persoonsgegeven. Iedereen heeft recht op privacy, ook een veroordeelde. Wij kunnen ons voorstellen dat het een zware afweging is die de kliniek moet maken, omdat zij ook de bevolking ter wille wil zijn door informatie te verstrekken. Als de kliniek daar behoefte aan heeft kunnen ze bij ons terecht om te toetsen welke informatie ze kunnen geven.'

Al ruim honderd jaar worden er psychiatrische patiënten opgevangen in Den Dolder, lange tijd zonder al te veel problemen. Twintig jaar geleden opende er ook een forensische afdeling. De afgelopen jaren ervoeren de omwonenden meer overlast. Velen wisten bovendien niet dat er zulke gevaarlijke delinquenten woonden als Michael P.

Op de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) van Aventurijn zitten tachtig cliënten van wie de helft strafrechtelijk is veroordeeld. In de beveiligde afdeling zitten er 65, de overigen zitten op de open afdeling. Ook de cliënten op de open afdeling krijgen begeleiding.

Risicofactoren verkleinen

Op deze FPA werken 160 begeleiders, artsen, psychiaters en therapeuten in 'multidisciplinaire behandelteams'. Zij besluiten onder meer of een bewoner toe is aan verlof of andere vrijheden. Doel van de kliniek is de kans op recidive terug te brengen, door de risicofactoren te verkleinen. Als iemand psychotisch is, krijgt hij daarvoor bijvoorbeeld medicijnen.

Maar volgens omwonenden doet de kliniek te weinig om drugs- en drankgebruik te voorkomen en krijgen de bewoners te veel vrijheid. Inmiddels zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Er is meer bewaking en de politie surveilleert meer.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie doet nu onderzoek naar de kliniek, onder meer naar de vrijheden die Michaël P. kreeg. Vorige week zijn er vier inspecteurs op bezoek geweest.

Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel werd gesuggereerd dat de Aventurijn-kliniek volgende week met informatie komt over haar cliënten. Dat is niet het geval.

Bewoner Den Dolder: 'Ik durf 's avonds niet meer naar de sportschool te fietsen'
'Ik ga in het donker niet meer naar mijn zoon verderop in het dorp', zegt Dolores Thijs (72). Ze woont vlak bij de forensisch psychiatrische kliniek Aventurijn in Den Dolder. Haar schoondochter zegt: 'Ik durf 's avonds niet meer naar de sportschool te fietsen.'

Is het te verantwoorden dat Michael P. zonder begeleiding naar zijn avondschool ging?
Michael P., die wordt verdacht van de moord op Anne Faber, ging zonder begeleiding naar een avondschool toen hij op de forensisch psychiatrische afdeling in Den Dolder zat. Hij deed een opleiding tot hovenier. Zijn studiegenoten wisten van niets. Hoe verbazingwekkend is die gang van zaken?

Michael P. wordt verdacht van moord en verkrachting van Anne Faber
Michael P., de 27-jarige man die is opgepakt vanwege de dood van Anne Faber, wordt ervan verdacht dat hij haar heeft verkracht en van het leven heeft beroofd. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt. Hij wordt, op zijn vroegst over twaalf weken, overgeplaatst naar het Pieter Baan Centrum voor een persoonlijkheidsonderzoek.

Kleinere kans op recidive als behandeling beter is afgestemd op zedendelinquent
Het inschatten van de kans op herhaling bij zedendelinquenten kan beter, stelt nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld Corinne Dettmeijer. Het recidiverisico kan verlaagd worden als de behandelmethode beter aansluit bij de behoeften van de zedendelinquent. Een rekenmethode uit de verzekeringsbranche kan hierbij een helpende hand bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden