Volkskrant AvondMaandag 11 november

Klimaatverandering, menselijk falen en pech doen Australië branden | Seksuele intimidatie in het ov: ‘Het is typisch om te denken: wat stel ik me aan’

Kinderen spelen op het strand in Forster, 300 kilometer ten noorden van Sydney, terwijl op de achtergrond een bosbrand woedt.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

Australië gaat gebukt onder hevige bosbranden en ruziet over de oorzaak

Hevige windstoten, extreme temperaturen en een kurkdroge ondergrond dreigen bosbranden naar Sydney te doen overslaan. In Australië groeit de woede over de overheid, die enige invloed door menselijk handelen ontkent.

Toeslagensysteem zit psychologisch krakkemikkig in elkaar

De problemen bij het uitkeren van zorg-, huur- en kinderopvangtoeslagen zijn met het huidige toeslagensysteem niet op te lossen. Volgens een maandag gepubliceerd beleidsonderzoek steekt het stelsel psychologisch verkeerd in elkaar. 

Rechter: Nederlandse staat moet zich inspannen om kinderen van IS-vrouwen terug te halen

De staat moet zich inspannen om de 56 Nederlandse kinderen die vastzitten in detentiekampen in Noord-Syrië, actief te repatriëren. Dat heeft de rechtbank Den Haag maandagmiddag gevonnist in een kort geding dat namens 23 vrouwen was aangespannen door vijf advocaten.  

Kunstmatige intelligentie ontdekt dat de aarde om de zon draait

Ruim vijfhonderd jaar na Nicolaas Copernicus, heeft nu ook een computer ontdekt dat de aarde om de zon draait. De kunstmatige intelligentie die dat voor elkaar kreeg, moet op termijn vraagstukken oplossen waarop menselijke natuurkundigen de tanden stukbijten.

Vanavond op televisie

Harry Potter and the Half-Blood Prince (Net 5, 20.30 uur) staat te boek als een van de beste afleveringen uit de reeks. Het universum van Potter is opnieuw duisterder dan in de voorgangers, terwijl de film net zo goed knipoogt naar de highschoolkomedie, met het gezoen en geëxperimenteer met liefdesdrankjes. In de documentaire Natural World (BBC 2, 22.00 uur) worden op Borneo de medici gevolgd die alles in het werk stellen om de met uitsterven bedreigde orang-oetans te redden. Meer tv-tips vindt u hier.  

Opinie

De escalatie van geweld tegen anti-Zwarte Piet-activisten past bij een wetenschappelijk model over verschillende fasen van radicalisering van rechtse bewegingen. Zie het als een laatste waarschuwing voor de Sinterklaasintochten dit weekend, betogen onderzoeker Liesbeth Hulst en hoogleraar Kees van den Bos

Aanraders van de redactie

De verkiezingen maken één ding duidelijk: Spanje valt op minstens drie manieren uit elkaar

Als er één conclusie kan worden getrokken na de Spaanse verkiezingen van zondag is het deze: nog nooit was de politieke verdeeldheid zo groot. En dat gebrek aan eenheid is in Spanje vanwege de bloedige geschiedenis een groter probleem dan in andere landen.

In sommige Sint-journaals is Piet nog wél zwart

In het Sinterklaasjournaal dat de NTR vanaf maandagavond uitzendt, wordt de goedheiligman terzijde gestaan door louter roetveegpieten. Door die keuze groeit het aantal alternatieve Sinterklaasjournaals in het hele land waar Zwarte Piet nog zwart is. Of in elk geval bruin.

Alsternatieve sinterklaasjournaals: De Staff van Sinterklaas

Dit is waarom Britse wetenschappers de Brexit vrezen

De nieuwste Brexitdatum is pas 31 januari, maar voor wetenschappers is het geplande uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie nu al voelbaar. Veel academici verlaten het koninkrijk, en ook het aantal aanmeldingen voor een wetenschappelijke baan is er sterk gedaald. Twee ‘gevluchte’ wetenschappers vertellen waarom ze hun koffers pakten.

Pfas? Helmond heeft het spook bedwongen en bouwt rustig door

Bouwprojecten in heel het land liggen stil door de pfas-crisis, maar in Helmond gaat de aanleg van een park door. De Brabantse gemeente heeft het probleem al aangepakt, ‘dankzij’ een milieu-incident. 

In het centrum van Helmond wordt gewerkt aan het toekomstige Burgemeester Geukerspark.Beeld Marcel van den Bergh

Seksuele intimidatie in het OV: de ‘treinrukker’ is overal

Het komt vaak voor: seksuele intimidatie in het OV. Verslaggever Georgia Oost trof zelfs vier keer zo’n ‘treinrukker’. Had ze meer kunnen doen? ‘Het is typisch om te denken: wat stel ik me toch aan.’

Weemoedig vroeg ik me af: wat is er toch geworden van die goeie ouwe pleuris, tering, tyfus en kolere?

Sylvia Witteman keek toe terwijl een verhuiswagen een blokkade in de straat veroorzaakte. Opvallend, vond Sylvia het, dat dit leidde tot een discussie waarin het scheldwoord ‘kanker’ te pas en te onpas werd rondgeslingerd. Weemoedig vroeg ze zich af: wat is er toch geworden van de andere scheldwoorden?   

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden