Klimaattop levert geen nieuw CO2-pact op

De klimaattop in de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft geen akkoord over de CO2-uitstoot na 2012 opgeleverd. Milieuministers van de 165 aanwezige landen hebben vrijdag afgesproken dat zij in 2008 verder zullen praten over een opvolger van het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt....

De beslissing om in 2008 verder te praten, is een compromis tussen rijke en arme landen. Zich ontwikkelde economieën als China en India wilden nu nog geen concrete doelstellingen formuleren over de CO2-emissie na 2012, wanneer het Kyoto-pact afloopt.

Dat protocol werd in 1997 ondertekend door 35 industriële landen, die zich ertoe verbonden de uistoot van broeikasgassen tegen 2012 5 procent onder het niveau van 1990 te brengen. Sinds het aantreden van president Bush verwerpen de VS het akkoord.

De Keniaanse milieuactiviste Sharon Looremetta toonde zich na afloop teleurgesteld. ‘De belangrijkste kwesties zijn doorgeschoven naar volgend jaar.’ Het vee van het Masaï-volk sterft door aanhoudende droogte, maar de landen die de meeste broeikasgassen uitstoten, doen volgens haar weinig. ‘Wij hebben geen grote auto’s, we gaan niet op vakantie met het vliegtuig, maar we hebben wel last van de klimaatsverandering’, zei Looremetta.

Wel werd op de top afgesproken dat arme landen meer steun krijgen bij de opvang van de gevolgen van de klimaatverandering, met geld voor zaken als dijkverhogingen en waterprojecten. In Nairobi is afgesproken hier een fonds voor in het leven te roepen waarin rijke landen de komende jaren tussen 300 en 800 miljoen dollar zullen stoppen.

Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) ‘betreurt’ dat er op de klimaattop in Nairobi weinig vooruitgang is geboekt. Hij had graag afspraken gemaakt over wie wat, waar en wanneer gaat doen na 2012, zo maakte hij vrijdag bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden