Klimaattop kabbelt voort in Cancún

CANCUN - De klimaattop in de Mexicaanse stad Cancún gaat maandag de tweede week in. Ministers en staatssecretarissen druppelen langzaam binnen om de onderhandelingen van hun team over te nemen. De hoop is dat de politici het op een aantal punten met elkaar eens kunnen worden, zodat de VN-top niet zonder resultaten eindigt.

ANP
null Beeld reuters
Beeld reuters

De eerste week van de klimaattop wordt traditiegetrouw gebruikt om te zien wie welke posities inneemt. Pas de tweede week vallen er besluiten. 'Veel onderhandelaars beseffen: we kunnen het niet maken om met lege handen naar huis te gaan. Er is in Cancún dus wel een gevoel van urgentie om het eens te worden over wat tussenstappen', analyseert Silke Nieuwenhuis, namens ontwikkelingorganisatie ICCO aanwezig in Cancún.

Aantal afspraken
Ook Susanna Tol van Wetlands International denkt dat volgende week een aantal afspraken gemaakt kunnen worden. 'Op sommige onderhandelingsblokken is vooruitgang geboekt', aldus Tol. Volgens haar kan het programma tegen ontbossing, REDD genaamd, mogelijk tot een overeenkomst komen. 'Op andere punten zitten de onderhandelingen helemaal vast.'

VN-jongerenvertegenwoordiger Michaela Hoogenboom (24) noemt de sfeer in Cancún beter dan in Kopenhagen, waar de vorige klimaattop plaats had. 'Het ambitieniveau is minder hoog, maar veel landen zijn wel bereid water bij de wijn te doen.' De top in Kopenhagen mislukte, mede door de starre houding van veel landen.

Meer tijd nodig
De onderhandelingen hadden na de eerste week klaar moeten zijn op alle onderwerpen, zodat de ministers ermee aan de slag kunnen. Op een aantal punten is echter meer tijd nodig en ligt er nog geen ontwerptekst. 'Maar we willen volgend jaar in Zuid-Afrika over cijfers kunnen praten en daarvoor heb je wel een tekst nodig die hier is opgesteld', aldus Tol. 'De druk van ngo's op de onderhandelaars blijft dan ook hoog.'

De top duurt nog tot en met vrijdag. Namens Nederland schuift staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) de laatste dagen aan. Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zou naar Cancún gaan voor een bijeenkomst over de rol van landbouw in de klimaatproblematiek, maar hij heeft het te druk. In plaats daarvan stuurt hij directeur-generaal Hans Hoogeveen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden