Klimaattop in Parijs geopend

Met enkele ogenblikken stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de recente terreuraanslagen in Frankrijk, Libanon, Irak, Mali en Tunesië zijn 151 regeringsleiders maandag in Le Bourget bij Parijs begonnen aan een twee wekende durende conferentie die maatregelen moet opleveren om de opwarming van de aarde af te remmen.

De Franse president Francois Hollande en premier Mark Rutte Beeld anp
De Franse president Francois Hollande en premier Mark RutteBeeld anp

De bijeenkomst vindt plaats onder strenge veiligheidsmaatregelen. Autosnelwegen zijn voor het gewone verkeer afgesloten om ruim baan te maken voor alle vips. Rondom de stad staan busjes van de mobiele eenheid en politie-eenheden in burger. Protestdemonstraties zijn niet toegestaan.

'Wij hebben maar elf korte dagen voor ons', zei de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius, die de onderhandelingen als voorzitter leidt. 'Succes is nog niet verzekerd, maar het ligt binnen handbereik. De ogen van de wereld zijn op ons gericht en er is grote hoop.'

Doel van de conferentie is de verst reikende overeenkomst tot nog toe om het opwarmen van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. De vorige grote overeenkomst, het Protocol van Kyoto uit 1997, verlangde alleen van rijke landen dat zij de uitstoot zouden beperken; een grote vervuiler als de Verenigde Staten sloot zich daar nooit bij aan. Nu hebben 181 landen al toezeggingen gedaan om de uitstoot van kooldioxide te verminderen.

COP21

Meningen genoeg over de verandering van het klimaat, je zou er de feiten bijna door vergeten. Deze drie interactieve visualisaties laten harde data achter de wereldwijde opwarming zien.

De staatshoofden en regeringsleiders van de 196 deelnemende landen houden allen een toespraak. Volg in dit liveblog het laatste nieuws.

Geld

Een van de zaken die in de onderhandelingen nog moeten worden opgelost is geld: hoeveel rijke landen moeten investeren om arme landen te helpen de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, hoeveel er geïnvesteerd moet worden in duurzame energie en hoeveel traditionele olie-, gas- en kolenproducenten aan inkomsten zullen verliezen als landen besluiten de uitstoot voorgoed te reduceren.

Met dat in het achterhoofd hebben negentien landen en 28 vooraanstaande beleggers miljarden aan investeringen aangekondigd in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe, schone energietechnologie met het doel die goedkoper te maken. Het plan heeft de steun van mensen als de Amerikaanse president Barack Obama, Microsoft-oprichter Bill Gates, Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, de miljardairs George Soros en de Saudische prins Alaweed bin Talal en Jack Ma van het Chinese Alibaba.

De negentien landen beloven de uitgaven voor energie met nauwelijks of geen CO2-uitstoot in de komende vijf jaar te verdubbelen. Ze spenderen nu ongeveer tien miljard dollar per jaar. Gates, de bedenker van het plan, heeft zelf een miljard dollar toegezegd, zei de Amerikaanse minister van energie, Ernest Moniz.

De Amerikaanse minister van energie, Ernest Moniz Beeld anp
De Amerikaanse minister van energie, Ernest MonizBeeld anp
Groepsfoto van de leiders in Parijs Beeld anp
Groepsfoto van de leiders in ParijsBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden