nieuwsDemonstratie

Klimaatstaking doet Den Haag uit zijn voegen barsten

Redactie
De Klimaatstaking trok vrijdag zo'n dertigduizend demonstranten.  Beeld ANP
De Klimaatstaking trok vrijdag zo'n dertigduizend demonstranten.Beeld ANP

Den Haag Centraal barstte vrijdagmiddag bijkans uit zijn voegen door de grote menigte die zich aansloot bij de Klimaatstaking. Naar schatting ruim dertigduizend demonstranten, veel meer dan de organisatie had verwacht, liepen de 3,5 kilometer lange route door het centrum van Den Haag, langs het Binnenhof. Ook in veel andere landen werd vrijdag gedemonstreerd voor een ambitieuzer klimaatbeleid.

De mars begon eerder dan de afgesproken 13.00 uur omdat er geen mensen meer bij pasten op het veld Koekamp, naast het station. Het eindprogramma, met enkele sprekers die vanaf een podium speeches zouden houden, werd wegens de drukte geschrapt. Er waren scholieren, maar ook ouders met jonge kinderen en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en politieke partijen. Onder meer OxfamNovib, de Fietsersbond, GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren vertegenwoordigd.

‘What do we want? Climate justice!’ scandeerden de betogers.  Beeld AFP
‘What do we want? Climate justice!’ scandeerden de betogers.Beeld AFP

Boodschap

‘What do we want? Climate justice. When do we want it? Now’, scandeerden de demonstranten van voor tot achter in de stoet. Na de mars was de drukte op Den Haag Centraal zo groot, dat de politie en gemeente de deelnemers aanraadden via andere stations terug te reizen.

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat het kabinet de boodschap die de klimaatmars heeft afgegeven, ‘goed heeft verstaan’. ‘Het klimaatprobleem is zeer urgent. Iedereen is zich ervan bewust dat het moet worden aangepakt’, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Zo pareer je als klimaatactivist het verwijt dat je hypocriet bent

Een klimaatactivist die vliegt zal al snel worden weggehoond. Maar zulke verwijten zijn niet nuttig, betoogt schrijver Emy Koopman. Niemands gedrag is consequent, maar voor iedereen is de klimaatcrisis een gevaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden