NieuwsKlimaatschade verzekeraars

Klimaatschade verzekeraars stijgt door extremer weer, premies gaan omhoog

Verzekeraars hebben steeds meer last van klimaatverandering. Het aantal meldingen van schade aan woningen door regen of hagel is bij Interpolis in 2018 met ruim 20 procent toegenomen in vergelijking met 2011. Andere verzekeraars zien zich door de toenemende klimaatschade genoodzaakt premies voor particulieren te verhogen.

Pieter Hotse Smit
Ondergelopen straat in Arnhem na extreme neerslag in 2016. Beeld ANP
Ondergelopen straat in Arnhem na extreme neerslag in 2016.Beeld ANP

Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Behalve op de energierekening, begint het klimaat nu dus ook door te dringen tot de verzekeringskosten van particulieren. ASR ziet de klimaatschade zodanig toenemen dat de premies voor particuliere woonhuisverzekering en de zakelijke gebouwenverzekering omhooggaan. SNS lichtte dinsdag klanten in dat de autoverzekering vanwege toenemende hagel- en stormschade omhooggaat.

In het buitenland speelt klimaatdruk op verzekeraars al langer. In maart waarschuwde Munich Re, een herverzekeraar waar verzekeringsmaatschappijen zichzelf verzekeren, dat klimaatverandering hun schadelast vergroot. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, waar volgens berekeningen van Munich Re de helft van alle bosbranden in Californië het gevolg is van de temperatuurstijging door menselijk handelen.

De herverzekeraar waarschuwde dat in kwetsbare gebieden, ook buiten de VS, verzekeringen onbetaalbaar kunnen worden voor lagere inkomens. De Europese brancheorganisatie Insurance Europe zei in reactie op de berekeningen van Munich Re dat premiestijgingen een gevaar kunnen gaan vormen voor sociale verhoudingen. De Nederlandse tak van Insurance Europe, het Verbond van Verzekeraars, sluit niet uit dat premies in bepaalde gebieden hoger worden of dat bepaalde risico’s zelfs worden uitgesloten van verzekeringsdekking.

Weerschade

Interpolis stelt de burger nog wel gerust. ‘Weerschade neemt toe, maar dit maakt niet meer dan 20 procent uit van de verzekeringspremie voor particulieren’, zegt Gijs Kloek, risicomanager bij Interpolis. ‘Ook bij een verdubbeling van dit premiedeel zie ik weerschade de komende decennia niet onverzekerbaar worden.’

Toch schuilt er een risico in de oplopende premies, zegt hoogleraar monetaire economie Casper de Vries van de Erasmus Universiteit Rotterdam. ‘Voor sommige klanten kan bijvoorbeeld een allriskverzekering op hun auto te duur worden, waardoor een deel afhaakt’, zegt hij. ‘Als de groep verzekerden kleiner wordt, vergroot dit weer het risico voor de verzekeraar en bestaat de kans dat de premie weer verder stijgt.’

Verzekeraars zetten voor het moment vooral in op preventieve maatregelen om de schade – en dus hun last – te beperken. Interpolis wil bij particulieren nog dit jaar 70 duizend groendaken aanleggen. Die houden 25 liter water vast per vierkante meter, wat wateroverlast en -schade kan voorkomen. Ook dempen ze de hitte en slijt het dak minder snel. Net als Interpolis geeft ook ASR klanten gerichte tips bij naderend slecht weer. Zoals een deken over de auto leggen bij een aanstaande zware hagelbui.

Het helpt allemaal niet tegen het grootste gevaar waartegen we in Nederland nog altijd collectief onverzekerd zijn: de overstroming. Momenteel zijn verzekeraars wel in gesprek over een overstromingsverzekering voor alle burgers, maar vanwege het grote risico laat dit nog op zich wachten. ‘Voor heel Nederland is dit niet haalbaar zonder hulp van de overheid’, zegt Oscar van Elferen van het Verbond. Vooralsnog voorziet de overheid alleen in een vangnet als de rivieren overstromen. Slachtoffers kunnen dan een tegemoetkoming krijgen voor onverzekerbare schade.

Lees verder:

Klimaatverandering krijgt verzekeraars in de greep: premies beginnen te stijgen
De klimaatverandering begint ook in Nederland een zaak voor verzekeraars te worden. Dat uit zich in preventie, maar ook al in hogere premies. En dan is er nog het grootste gevaar: overstromingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden