Klimaatprojecten discutabel

Zeker twee van de tien projecten van de Nederlandse Climate Neutral Group (CNG) voldoen niet aan de eisen voor volwaardige klimaatcompensatie....

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

Volgens de Climate Neutral Group zal ruim 6200 ton CO2-reductie die op grond van discutabele projecten is verkocht, alsnog door deugdelijk compensatie worden vervangen. Omgerekend gaat het om circa drieduizend ‘gecompenseerde’ verre vliegreizen die opnieuw moeten worden gecompenseerd, ten koste van de winst.

Het klimaatcompensatiebedrijf gaf opdracht voor de studie naar aanleiding van een onderzoek van de Volkskrant in februari dit jaar. Daarin werd de waarde van een aantal klimaatprojecten van de twee Nederlandse aanbieders al betwist.

Volgens KPMG is het rapport geen onafhankelijke studie, maar een evaluatie op basis van stukken die door het bedrijf zijn aangeleverd. Alleen de energieprojecten zijn bekeken; in 2007 ongeveer de helft van het compensatie-aanbod. De andere helft betreft klimaatcompensatie via bomen en bossen. Over de waarde daarvan doet het rapport geen uitspraak.

Dat tien procent van de gecontracteerde tonnen klimaatcompensatie niet gegarandeerd is, komt volgens KPMG door de onduidelijkheid op de compensatiemarkt zelf. De vroegste projecten zijn niet volgens onafhankelijke standaarden beoordeeld. Van de werkelijk ontvangen emissiereducties van de Climate Neutral Group was zes procent niet gecertificeerd, aldus het rapport.

Twee projecten kunnen volgens KPMG zeker niet door de beugel: een vervangproject van gloeilampen op Jamaica en een zonne-energieproject in Nicaragua. Ook in het Volkskrant-onderzoek kwamen deze er slecht uit. Over een project met kookovens in Zuid-Afrika bestaan volgens KPMG nog steeds twijfels.

De andere Nederlandse aanbieder van ‘klimaatcompensatie’, Trees for Travel, heeft haar aanbod nog niet extern laten toetsen. Wel is de omschrijving van enkele omstreden projecten aangepast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden