Klimaatonderzoek gebundeld

Nederland gaat zijn klimaatonderzoek bundelen. Afgelopen donderdag werd in Cabauw, bij Lopik, door acht instituten een nieuw samenwerkingsverband opgericht. Het wetenschappelijk onderzoek van het 'observatorium' is vooral gericht op de rol van wolken, straling, stofdeeltjes en broeikasgassen in klimaatverandering....

Daartoe zullen meer gecoördineerde observaties vanaf één locatie worden gedaan: het plaatsje Cabauw in Zuid-Holland. Daar staat al een ruim tweehonderd meter hoge meetmast van het KNMI. Ervaringen met satellieten hebben bewezen dat gebundelde waarnemingen ('sensorsynergie') meer informatie opleveren dan verspreide.

In het nieuwe instituut, de Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research (CESAR) werken acht partners samen: het KNMI, de Technische Universiteiten van Delft en Eindhoven, milieuinstituut RIVM, energieonderzoekscentrum ECN, Wageningen Universiteit en Researchcentrum, en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en TNO.

De observaties en het onderzoek moeten leiden tot betere rekenmodellen om het klimaat te voorspellen. Meer samenwerking tussen instituten was één van de aanbevelingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden