Klimaatonderhandelaars eens over driekwart meningsverschillen

Driekwart van de meningsverschillen tussen de klimaatonderhandelaren in Parijs zijn opgelost. Dit brachten de onderhandelaars naar buiten nadat ze woensdagmiddag een nieuw conceptrapport naar buiten hadden gebracht. Belangrijke vragen die blijven staan zijn: hoe ambitieus wordt het akkoord precies en hoe zit het met de financiering?

Pieter Hotse Smit
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister John Kerry overleggen tijdens de klimaattop. Beeld afp
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister John Kerry overleggen tijdens de klimaattop.Beeld afp

De voorzitter van de klimaattop, de Fransman Laurent Fabius, was bij de presentatie van het deelakkoord nog wel voorzichtig met zijn optimisme: 'We hebben grote vooruitgang geboekt ten opzichte van zaterdag, maar er moet nog veel gebeuren.'

Er is op de klimaattop veel lof voor het Franse voorzitterschap. De nieuwe draft kwam woensdag slechts twee uur later dan beloofd. En hij is met 23 pagina's een stuk korter dan de vorige. Meer dan driekwart van de discussiepunten (de 'brackets') zijn opgelost. Het aantal keuzemogelijkheden is teruggebracht van meer dan 200 naar circa 40, zei staatssecretaris Sharon Dijksma woensdagmiddag tijdens een break in de onderhandelingen. Maar op de grote strijdpunten zijn de keuzes nog niet gemaakt.

Donderdag klaar?

De Fransen willen donderdag klaar zijn met de onderhandelingen over het deelakkoord. Dan kunnen juristen en vertalers naar de tekst kijken, waarna er vrijdag een definitief akkoord moet liggen ter ondertekening.

Volkskrant-verslaggever Ben van Raaij plaatst vanuit Parijs een kanttekening bij dit schema: 'Dat er veel meningsverschillen zijn geklaard, is inderdaad een vooruitgang. Maar er kan nog altijd één punt bij zitten waarop de onderhandelingen uiteindelijk vastlopen.' Volgens Dijksma is het nog steed mogelijk tot een ambitieus akkoord te komen. 'Dan kunnen we het verdriet van Kopenhagen achter ons te laten.'

Een heikel punt is de financiering van de bestrijding van klimaatverandering. De ontwikkelde landen hebben een pot geld beloofd aan de meest kwetsbare landen, die zelf vaak geen geld hebben voor adaptiemaatregelen. Vanaf 2020 zullen ze gezamenlijk 100 miljard dollar per jaar inleggen. Volgens de ontwikkelingslanden is dat niet genoeg. John Kerry beloofde woensdagmiddag dat de Verenigde Staten hun bijdrage aan dit fonds zullen verdubbelen, van 430 naar 860 miljoen dollar per jaar.

De Volkskrant reist met een cameradrone de wereld rond om erachter te komen hoe mensen met klimaatverandering omgaan. En presenteert de harde feiten. Bekijk en lees hier de klimaatspecial, inclusief dronevideo's en data.

'Coalitie van ambitie'

Intussen staat er een coalitie op die een ambitieuzer klimaatakkoord wil bereiken. De precieze programmapunten van deze coalitie zullen later op woensdag bekend worden gemaakt. Zij zouden onder andere een plafondtemperatuur van anderhalve graad aanhouden, in plaats van de twee graden waar de klimaatconferentie nu op gestoeld is. Ook willen ze een bindend akkoord, waarin de inspanning van landen elke vijf jaar wordt geëvalueerd.

De in potentie krachtige coalitie omvat inmiddels meer dan honderd landen. Naast Europese landen maken ook bedreigde eilandstaatjes en enkele Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen deel uit van het nieuwe blok, zeggen enkele onderhandelaars die niet bij naam genoemd willen worden. Belangrijke opkomende economieën als China en India behoren niet tot de coalitie. Ook de Verenigde Staten hebben zich nog niet aangesloten.

Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius Beeld reuters
Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent FabiusBeeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden