Klimaatconferentie

Stel: je bent een bobo uit een ver land en neemt deel aan de Zesde Internationale Klimaat conferentie in Den Haag (13-24 november)....

tekst peter brusse

De taxi brengt je naar Den Haag en de chauffeur zegt: 'Als u wat met broeikassen heeft, dan moet u naar het Westland, vlakbij. Niet naar die paar kassen bij Schiphol. Ze maken daar alles, wat in uw land zo maar, heel natuurlijk, in de zon zou kunnen groeien, maar ja, wij Hollanders hebben altijd gevochten tegen de natuur. Ons land hebben we zelf gemaakt, er zit niets natuurlijks aan, zelfs niet aan onze tomaat.'

Zo'n intelligente chauffeur geeft te denken. De bobo gaat naar het strand en brengt een bezoek aan Panorama Mesdag. De ontroering maakt zich van hem meester. Ten gevolge van het broeikaseffect zal dit land misschien nog eerder dan Bangladesh in de zee verwijnen. Dat zou toch verschrikkelijk zijn. Die eeuwenoude cultuur van klompen en molens zo maar weggespoeld in de golven? En daarmee de onschatbare ervaring van al die mensen die polders hebben drooggemalen en dijken hebben gebouwd; de polders en de dijken hebben dit volk gemaakt.

Als vanmiddag Milieudefensie met duizenden vrijwilligers uit protest tegen de laksheid van de conferentie, een anderhalve meter hoge en een kilometer lange dijk van 50 duizend zandzakken om het Congresgebouw zal leggen, komen alle bobo's verheugd kijken. Ja, ja, roepen ze, we moeten meer aan het broeikaseffect doen, minder CO2-uitstoot, de beloftes waarmaken, de Lage Landen mogen niet in de zee zakken.

Vast beraden stoppen zij, een voor een, als Hansje Brinker het vingertje in de dijk. Onder het alziend oog van tientallen tv-camera's en honderden schijnwerpers; alsof, zo lijkt het vanavond thuis op hun journaals in verre landen, Holland een grote overbevolkte broeikas is die zij redden uit de klauwen van de zee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden