Klimaatconferentie: geen ruzie zou al succes zijn

AMSTERDAM - In Mexico is vandaag de jaarlijkse VN-klimaatconferentie begonnen. Na de mislukking in Kopenhagen vorig jaar is de inzet niet bijzonder hoog. Zonder al te grote ruzie uit elkaar gaan, zou al een succes zijn.

De mexicaanse president Felipe Calderon start met een druk op de knop de windturbine die de klimaatconferentie in Mexico van energie gaat voorzien. Beeld ap
De mexicaanse president Felipe Calderon start met een druk op de knop de windturbine die de klimaatconferentie in Mexico van energie gaat voorzien.Beeld ap

Tweehonderd landen proberen in het strandparadijs Cancún afspraken te maken over CO2-reductie en het beschermen van oerwouden. Daarnaast wordt geprobeerd geld vrij te maken om de gevolgen van de opwarming van de aarde op te vangen.

Maar de conferentie moet met name de gesprekken op gang houden. Verregaande beslissingen worden niet verwacht, bekende EU-onderhandelaar Artur Runge-Metzger gisteren aan persbureau Reuters.

Happy end
Voor 2009 kenden klimaatconferenties nog een happy end. De internationale gemeenschap onderkende dat het slecht ging met de planeet en besloot daarom veelal tot verregaande maatregelen. Of tenminste verregaande beloftes. En alleen verregaand als je rekening houdt met het feit dat bijna 200 zo verschillende landen, arm of rijk, sterk groeiend of ontwikkeld, warm of koud, het eens moeten worden over de te nemen stappen.

Wetenschapper en enfant terrible Bjørn Lomborg schreef in zijn boek The Skeptical Environmentalist schamperend dat zelfs al zouden de landen zich aan de afspraken houden, ze dan nog maar een paar cijfers achter de komma minder opwarming zouden bewerkstelligen. Een druppel op een gloeiende plaat dus.

Kopenhagen
Die kennis maakt de mislukking in Kopenhagen vorig jaar schrijnend. Verder dan een niet-bindende afspraak - die bovendien niet ondersteund werd door een aantal ontwikkelingslanden - kwam de conferentie niet.

De uitdaging voor de internationale gemeenschap is nu de mislukking om te zetten in een nieuwe strategie. Als dat lukt zal de conferentie in het Mexicaanse Cancún de geschiedenis is gaan als de plek waarop afgerekend wordt met mooie woorden die nooit worden omgezet in daden.

China en de VS
Maar dat wordt een moeilijke opgave. De grote spelers China en de Verenigde Staten moeten het eerst met elkaar eens worden. In Kopenhagen lukte dat niet; de landen hebben compleet tegengestelde belangen.

China heeft geen zin zijn economische groei en daarmee CO2-uitstoot te beperken, omdat het land vindt dat de VS en de rest van de Westerse wereld al zoveel van het gas de atmosfeer in hebben gespoten. De VS heeft het economisch al moeilijk genoeg en zegt niet te willen opdraaien voor de groei van China.

Oplossing
De Mexicaanse president Felipe Calderon denkt een oplossing te hebben: 'Dit dillemma tussen het milieu redden en armoede bestrijden is een vals dilemma. De ontwikkeling van duurzame energiebronnen levert zowel geld als minder klimaatverandering op', denkt Calderon. Weg dilemma. Hij hoopt dat het oude Amerika en het nieuwe China deze boodschap oppikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden