Klimaatcommissie poogt in alle bescheidenheid 'iets te bereiken'

Al bij het eerste openbare optreden van de Tijdelijke Commissie Klimaatverandering van de Tweede Kamer maakt voorzitter E. van Middelkoop duidelijk dat zijn commissie een geheel andere rol speelt dan illustere voorgangers als de commissie-Van Traa....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

En er komt ook geen antwoord op de vraag of menselijk handelen van grote invloed is op het klimaat of niet. 'Wij zullen geen arbiter zijn. Het zou potsierlijk zijn als wij na zes maanden hoorzittingen tot zulke conclusies zouden komen', zegt Van Middelkoop in oprechte bescheidenheid.

Maar dat wil niet zeggen dat de commissie, die in de tweede week van mei met openbare hoorzittingen begint, slechts werkt voor een stoffige bureaulade. 'Wij willen natuurlijk ook wel iets bereiken', geeft Van Middelkoop ruiterlijk toe.

Hij spreekt over 'een fundament voor de politieke agenda'. Want het klimaat gaat iedereen aan; de betrokkenheid van de burger is groot, zo heeft de commissie opgemaakt uit reeksen brieven en telefoontjes. De Tweede Kamer moet straks, als de nieuwe klimaatnota van minister De Boer van Milieubeheer verschijnt, aan het eindrapport van de commissie-Van Middelkoop een houvast hebben voor de discussie met het kabinet.

De commissie heeft de afgelopen maanden in beslotenheid een groot aantal deskundigen op klimaatgebied gehoord. In de openbare hoorzittingen wordt dat in drie sessies van telkens drie dagen in mei en juni nog eens overgedaan. Deskundigen mogen elk een half uur college geven, waarna de commissie hen nog eens een uur doorzaagt. Ook Nobelprijswinnaar Crutzen heeft inmiddels zijn medewerking toegezegd.

Uiteindelijk komt de commissie ergens in de zomer met haar eindrapport. Daarin zal antwoord worden gegeven op een handvol vragen. Wat is klimaatverandering? Is het broeikaseffect daaraan debet? Wat zijn de oorzaken en gevolgen en in hoeverre zijn de oorzaken van natuurlijke aard of oorsprong en welke bijdrage is aan menselijk gedrag toe te schrijven? Ook zal de Nederlandse bijdrage daaraan aan bod komen.

De zes commissieleden, Lansink (CDA), Te Veldhuis (VVD) Van Middelkoop (GPV), Augusteijn-Esser (D66), Crone (PvdA) en Vos (GroenLinks) willen in hun eindrapport een voor het parlement nieuwe vorm van aanbevelingen opnemen. Ze stellen zich voor te komen tot resoluties. Dat zijn moties die nog wel te amenderen zijn.

In het Europese parlement wordt van dit middel veel gebruik gemaakt, maar het reglement van orde van de Tweede Kamer kent de resolutie niet. Kamervoorzitter Deetman maakte dinsdag duidelijk dat hij deze nieuwe vorm toejuicht. 'Het zal de helderheid van het politieke debat bevorderen.'

De klimaatcommissie zal de verslagen van de hoorzittingen en de door de deskundigen getoonde beelden op Internet zetten. Het eindverslag komt te zijner tijd ook op het net.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden