'Klimaatbeleid is zo slecht nog niet'

Op de Klimaatconferentie in Doha, Qatar, las ik het bericht in de Volkskrant (6 december) dat Nederland het slechtste klimaatbeleid van de EU heeft. Het tegendeel is het geval: ons beleid is ambitieuzer dan het gemiddelde van de EU. Daar wordt, in tegenstelling tot wat in het artikel wordt beweerd, ook veel geld voor uitgetrokken. Het regeerakkoord stelt 2,4 miljard structureel ter beschikking om de hoeveelheid duurzame energie in Nederland te vergroten. Windenergie, zonne-energie en aardwarmte maken in 2020 voor 16 procent deel uit van onze energiemix. Dat is meer dan de 14 procent die de EU-landen met elkaar hebben afgesproken.

Alleen al in 2013 trekt Nederland 200 miljoen euro uit voor klimaatbeleid. Nederland heeft conform het Kyoto-protocol 7 procent minder CO2 uitgestoten. Dat is nu al 1 procent meer dan nodig om de in EU-verband afgesproken doelstelling van 20 procent te behalen in 2020.

Zelf heb ik onlangs een motie ingediend om in EU-verband het systeem van CO2-rechten te kunnen repareren, en per ommegaande liet EU-commissaris Hedegaard weten dat er in Nederland een andere wind lijkt te waaien sinds de verkiezingen.

Die wind waait er zeker. Het is terecht om te stellen dat Nederland er slecht bij staat als het gaat om het klimaat en groene energie, maar het is onjuist om te stellen dat ons beleid slecht is. Integendeel, Nederland is ambitieuzer dan ooit .

Jan Vos,Tweede Kamerlid PvdA

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden