Klimaatakkoord onwaarschijnlijker

Het bereiken van een stevig klimaatakkoord in Kopenhagen is afgelopen weekeinde nog onwaarschijnlijker geworden.

Op de top ging het onder meer over de vraag hoeveel geld de ontwikkelingslanden moeten krijgen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

In de slotverklaring staat slechts dat de twintig landen actie ondernemen tegen klimaatverandering en zullen werken aan een ‘ambitieuze uitkomst’ in Kopenhagen. Over harde bedragen bereikte men geen overeenstemming.

In Kopenhagen moet volgende maand onder de vlag van de Verenigde Naties een opvolger worden gesmeed van het Kyoto-akkoord, dat in 2012 afloopt. In voorbereidende onderhandelingsrondes, vorige maand in Bangkok en vorige week in Barcelona, is een grote kloof ontstaan tussen de rijke landen en ontwikkelingslanden.

Die kloof werd ook zichtbaar in St. Andrews. Een Europees voorstel om een fonds van 100 miljard euro op te richten, werd niet ontvankelijk verklaard door met name de BRIC-landen (Brazilë, Rusland, India en China).

De Duitse minister van Financiën Schäuble zei dat de ontwikkelingslanden niet bereid zijn mee te betalen aan dat klimaatpakket.

Deze landen wijten dat op hun beurt aan de Verenigde Staten, die geen concrete bijdrage aan het fonds willen leveren. Daarnaast vonden zij de G20 niet het juiste forum om over het klimaat te onderhandelen: dat moet volgens hen alleen onder auspiciën van de VN gebeuren.

Volgens de Nederlandse minister van Financiën Bos, die als toehoorder bij het overleg was, ‘zit een aantal grote landen redelijk diep in de loopgraven’. Bos: ‘Het is moeilijk in te schatten of ze het echt met elkaar oneens zijn, of dat ze hun kaarten uit tactische overwegingen voor de borst houden.’ Volgens Bos zal er ‘vooral langs de as van China en de Verenigde Staten’ nog het een en ander moeten gebeuren om in Kopenhagen zaken te kunnen doen.

Een voorstel van de de Britse minister Darling om banken een soort verzekeringspremie te laten betalen waarmee de schade kan worden betaald als een bank in de problemen komt, werd gemengd ontvangen. Met die premie zou een fonds moeten worden gevormd om toekomstige reddingsmaatregelen te financieren, zodat niet de belastingbetaler opdraait voor een bankfiasco.

Volgens Bos, die het over een ‘vorm van verzekering’ had, zitten er haken en ogen aan zo’n plan. Zo is er de moral hazard: als banken weten dat ze verzekerd zijn, zouden ze meer risico gaan nemen. Bos: ‘Dat gedrag moet je niet uitlokken.’

De VS veegden het plan als een soort ‘verwerpelijke Tobin-tax’ meteen van tafel. Het zou Wall Street te veel schade berokkenen

Windmolenpark. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant) Beeld Marcel van den Bergh
Windmolenpark. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)Beeld Marcel van den Bergh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden