NieuwsEXTINCTION REBELLION

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren kruispunt in Amsterdam

De actiegroep Extinction Rebellion heeft vrijdagochtend een kruispunt bij de Amsterdamse Zuidas geblokkeerd. Daarmee negeren de activisten het eerder uitgevaardigde verbod daarop van burgemeester Femke Halsema.

Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren het punt waar de Boelelaan en de Beethovenstraat elkaar kruisen op de Zuidas, Amsterdam. Beeld EPA
Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren het punt waar de Boelelaan en de Beethovenstraat elkaar kruisen op de Zuidas, Amsterdam.Beeld EPA

De politie is in grote aantallen aanwezig om de circa 150 klimaatactivisten van het kruispunt te verwijderen. Ze worden een voor een in streekbussen geladen, die hen verplaatsen naar een afgelegen plek in Amsterdam-Noord. Steeds als het arrestatieteam een activist meeneemt, wordt dat met gejuich van de andere activisten begroet. Overigens wil de ontruiming niet echt vlotten: sommige activisten zitten vastgelijmd en moeten met cola worden losgeweekt, anderen zijn aan elkaar vastgeketend.

Ondanks de oplopende coronabesmettingen in de hoofdstad besloot burgemeester Femke Halsema donderdag dat de demonstratie van de klimaatgroep onder voorwaarden mocht doorgaan. Een van die voorwaarden was dat er geen wegen of kruispunten zouden worden geblokkeerd. Extinction Rebellion had eerder al aangekondigd zich daaraan niet te houden. Burgerlijke ongehoorzaamheid is de strategie van de actiegroep om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis.

Extinction Rebellion heeft dit jaar de Zuidas als mikpunt. De klimaatactivisten verwijten de grote bedrijven in het zakencentrum milieuvervuiling. Beeld ANP
Extinction Rebellion heeft dit jaar de Zuidas als mikpunt. De klimaatactivisten verwijten de grote bedrijven in het zakencentrum milieuvervuiling.Beeld ANP

Dus bestormden vrijdagochtend vanuit diverse richtingen groepen activisten het kruispunt bij de Zuidas. Met leuzen als ‘leg de Zuidas in de as’ en ‘planeet voor poen’ ageren ze tegen de lobby van de hier gevestigde bedrijven en tegen de miljarden coronasteun voor vervuilende ondernemingen.

‘Ik kan niet begrijpen dat bedrijven als KLM miljarden steun krijgen, zonder echte duurzaamheidsvoorwaarden, en dat er voor de zorg alleen wordt geklapt’, zegt de 30-jarige woordvoerder Chaja Merk. Volgens mede-activist Judith Biezen, die met haar rug op het asfalt ligt, wordt de coronacrisis onvoldoende aangegrepen om de samenleving duurzaam te veranderen. ‘Ik lig hier omdat ik een toekomst wil.’ ‘Corona is kut’, vindt een ander, ‘maar de klimaatcrisis nog erger’. Overigens dragen vrijwel alle activisten een mondkapje.

Volgens Extinction Rebellion volgen aankomende week nog meer demonstraties. De actieweek volgt bijna een jaar na de vorige ‘week van de rebellie’. Toen bezetten de activisten het kruispunt voor het Rijksmuseum.

De politie verwijdert een actievoerder van Extinction Rebellion van het kruispunt. Beeld ANP
De politie verwijdert een actievoerder van Extinction Rebellion van het kruispunt.Beeld ANP

Lees meer over Extinction Rebellion:

Wie zijn toch die activisten die zich lachend laten arresteren? De Volkskrant volgde Extinction Rebellion vorige zomer in aanloop naar de actieweek.

Mee met de actievoerders van Extinction Rebellion: ‘Weet waar je aan meedoet!’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden