Klikweb

Ik heb een hekel aan mijn buurman. Zijn hond blaft soms, zijn tuin is te netjes, hij rijdt in een veel te lelijke auto....

Dit geheel fictieve voorbeeld - toevallig heb ik een bovenste beste buurman - dreigt steeds meer realiteit te worden. Internet wordt een publieke kliklijn, een schandpaal waar we ons kunnen vergapen aan de boeven en andere ongewenste elementen onder ons. Burgers kunnen dankzij internet Willibrord Frequintje spelen.

In Amersfoort spreken ze er nog schande van. Een projectgroep van de ChristenUnie die de veiligheid in de stad wil bevorderen, kwam vorige week met een oproep om foto's in te sturen van criminele stadgenoten. Zodat de foto's op internet gezet konden worden. Het bleek een 1-aprilgrap te zijn. Maar de gemeente stond op haar achterste benen. De burgemeester trok de subsidie in.

Overigens kwamen intussen de eerste foto's al bij de projectgroep binnenstromen.

Een goede 1-aprilgrap levert scherp commentaar op actuele ontwikkelingen. Dat was nu ook zo - hoewel onbedoeld: de projectgroep wilde gewoon aandacht voor haar werk. De rol die internet speelt, is wel degelijk verontrustend.

Elk medium kan op gunstige en kwalijke manier worden gebruikt. In de VS wordt internet al jaren ingezet om bedrijven die milieuwetten overtreden, te kijk te zetten. De slechte PR die daarvan uitgaat, moet snode giflozers en roetblazers op andere gedachten brengen. In Limburg is het initiatief inmiddels overgenomen, milieu-onvriendelijke bedrijven worden op de site van de provincie publiekelijk terechtgewezen.

Het begint met milieu-overtreders, maar waar is het eind? Als we teruggaan naar de VS: het Amerikaanse hooggerechtshof heeft onlangs bepaald dat ontuchtplegers met foto, naam en andere persoonsgegevens op internet mogen worden gezet. Burgerrechtenorganisaties hebben nog geprobeerd het vrijgeven van dergelijke gegevens tegen te houden, maar de opperrechters hebben dat overruled .

Ik heb geen greintje sympathie voor ontuchtplegers, maar ik vind nu ook weer niet dat ze allemaal levenslang gestraft moeten worden. Want daar komt het op internet zetten van hun gegevens op neer.

Ik ben bang dat de mogelijkheden van internet als klikspaanmedium nog nauwelijks ontgonnen zijn. Welke creatieve vondsten zullen de komende tijd nog aan het net ontspruiten? 'De verkiezing van de slechtste ambtenaar van het jaar, nomineer (anoniem) aan wie u zich het meest geërgerd heeft!' 'De lelijkste collega van de maand, maak stiekem een foto en stuur hem op!'

De creativiteit op internet zal geen grenzen kennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden