Klijnsma: WW-premie herinvoeren

PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wil een herinvoering van de WW-premie voor werknemers. Die was juist per 1 januari gedaald van 3,5 naar 0 procent. Dat moest de vakbonden verleiden tot loonmatiging.

Van onze verslaggevers Bart Dirks en Jan Tromp

CDA-minister Donner, ook van Sociale Zaken, is vooralsnog tegen herinvoering van de WW-premie, omdat hij de koopkracht niet wil schaden. Klijnsma denkt aan een WW-premie van een half procent. Dat levert naar schatting 350 miljoen euro op. De hoogste inkomens kost dat tot 75 euro per jaar aan koopkracht.

Klijnsma wil de premie gebruiken voor financiering van de deeltijd-WW die vanaf maandag weer wordt opengesteld. ‘Ik zou graag zien dat we een klein beetje meer met elkaar meeleefden. Ik geloof echt dat het een groot verschil zou maken, juist in deze crisistijd. Het zou goed zijn als mensen die met hun baan in relatief veilig vaarwater verkeren, de mensen erdoorheen helpen die hun baan dreigen te verliezen.’

Deeltijd-WW is bedoeld voor bedrijven die kampen met een terugval in de orders door de crisis. Werknemers kunnen tijdelijk een gedeeltelijke werkloosheidsuitkering krijgen. Vanwege de toeloop is het budget deze week verhoogd naar 950 miljoen.

Minister Donner stelt dat door deze extra uitgaven ‘lastige keuzes met pijnlijke gevolgen onvermijdelijk zijn’. Hij wil onder meer 98 miljoen euro bezuinigen op baanbegeleiding voor werklozen.

Als alternatief werpt zijn PvdA-staatssecretaris nu op de WW-premie opnieuw in te voeren. Klijnsma wijst erop dat het kabinet in maart heeft afgesproken dat er niet zal worden bezuinigd op de WW-uitkeringen en de bijstand. Klijnsma: ‘Niet zolang deze coalitie er zit, niet in 2010 en niet in 2011. Het lijkt alsof niemand zich dat realiseert, maar het is bijzonder, zo’n afspraak, onder deze barre omstandigheden.’

Ze voorziet een grote ontslaggolf in het najaar: ‘Het wordt heel erg. We gaan een naargeestige tijd tegemoet.’

Uitvoeringsinstituut UWV die over de werkloosheidspotten gaat, adviseerde het kabinet deze week in 2010 de WW-premie te verhogen. Werkgevers betalen momenteel wel nog WW-premies. Het UWV denkt dat er circa 2 miljard euro extra nodig is voor de uitkeringen aan werknemers die hun baan verliezen.

Jetta Klijnsma volgde in januari van dit jaar Ahmed Aboutaleb op als staatssecretaris, toen Aboutaleb burgemeester van Rotterdam werd. ‘Ik ben hier gaan zitten om op te komen voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Met die opdracht heb ik me over de streep laten trekken. Anders had ik beter wethouder in Den Haag kunnen blijven.’

Staatssecretaris Jet Klijnsma (ANP) Beeld
Staatssecretaris Jet Klijnsma (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden