Update

Klijnsma trekt kar die Nieuwe Vakbeweging heet

Jetta Klijnsma gaat de commissie leiden die De Nieuwe Vakbeweging, die voortkomt uit de FNV Vakcentrale, op de rails moet gaan zetten. Dat hebben verkenners Han Noten en Herman Wijffels vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

De Nieuwe Vakbeweging komt voort uit de FNV. Beeld
De Nieuwe Vakbeweging komt voort uit de FNV.

Marjan van Noort, Frank Bluiminck, Michel Donners en Tuur Elzinga zijn de nieuwe kwartiermakers. In tegenstelling tot Klijnsma, oud-staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA), zijn zij allen actief (geweest) binnen de vakbeweging.

'We hebben een team samengesteld uit mensen die hun sporen hebben verdiend in de volle breedte van de vakbeweging', aldus Noten. Voorzitter van de FNV-Vakcentrale Agnes Jongerius liet weten 'zeer blij' te zijn met de aanbevelingen van de verkenners.

Volgens Klijnsma moet er rond 1 mei een conceptplan met statuten liggen. 'In juni willen we een oprichtingscongres organiseren. Daarna geef ik het estafettestokje door.'

Rechtstreeks lid worden
In de Nieuwe Vakbeweging moeten alle 19 bonden van de FNV opgaan en de beweging zal openstaan voor anderen.

Binnen de bestaande vakbeweging bestaat intern veel spanning over belangrijke vraagstukken zoals de pensioenen en het ontslagrecht, aldus Han Noten, die samen met Herman Wijffels de geesten rijp maakte voor vernieuwing. De Nieuwe Vakbeweging moet nieuwe groepen aanspreken zoals zelfstandigen en flexwerkers.

Klijnsma wil dat mensen ook rechtstreeks lid kunnen worden, dus zonder zich aan te sluiten bij een vakbond. Voor zij met voorstellen komt, wil ze haar oor te luisteren leggen bij iedereen die zich betrokken voelt bij de vakbeweging. Vandaag gaf ze het startsein voor een website waarop dat kan.

Volgens Noten kunnen de leden van de commissie zich als vernieuwers en wegbereiders onafhankelijk opstellen van de bestaande vakbonden. Een van hen is Michel Donners, die een adviesbureau heeft en parttime CNV Vakmensen adviseert. Hij zei niet met CNV-voorzitter Jaap Smit te hebben gesproken over zijn nieuwe rol.

FNV
De vakcentrale kondigde begin december aan zich te herorganiseren tot De Nieuwe Vakbeweging, een vakbond met meer aandacht voor individuele werknemers. Daarin is geen plaats voor Jongerius en Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten.

De FNV was vorig jaar tot op het bot verdeeld door het pensioenakkoord, dat voorzitter van de Vakcentrale Agnes Jongerius dit najaar sloot met werkgevers en kabinet. De drie grootste bonden, FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw, hadden grote moeite met het akkoord.

Onderhandelingspartner

VNO-NCW hoopt dat de vakbeweging snel de rijen sluit, zodat er weer een onderhandelingspartner is om de problemen in de economie aan te pakken. Dat zei een woordvoerder in een reactie vandaag.

Volgens voorzitter Jaap Smit van het CNV ligt het niet voor de hand dat de ontevreden vakbonden uit zijn vakcentrale, de defensiebond ACOM en de politiebond ACP, zullen overstappen naar de nieuwe vakbeweging. Ze komen dan immers opnieuw in een grotere organisatie terecht, waarin zij zich moeten herkennen. Ook volgens Smit is de vakbeweging aan vernieuwing toe. Hij zegt de analyse van Han Noten en Herman Wijffels, die de basis legden voor de nieuwe vakbeweging, te onderschrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden