Klijnsma: Sterke, aanstekelijk enthousiaste politica

De PvdA-wethouder in Den Haag wordt vandaag beëdigd als de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken.

Het afscheidscadeautje voor haar politieke loopbaan op het Haagse stadhuis kreeg Jetta Klijnsma dinsdag al van haar chauffeur. Het is een ingelijste foto van hen tweeën op de tandem.

Doordat ze spastische benen heeft, beweegt Jetta Klijnsma (51) zich vaak voort met een rollator of – voor lange afstanden – op een tandem. Als PvdA-wethouder van Den Haag (financiën, cultuur) kreeg ze zelfs een heuse tandemchauffeur toegewezen, Rob Krooder.

Zes jaar lang haalde hij haar ’s ochtends op en bracht hij haar naar afspraken in en om Den Haag. ‘Sneeuw, regen of zonneschijn, Jetta wilde altijd op de fiets’, zegt Krooder. Alleen als het ijzelde, ging ze met de dienstauto. ‘Een sterke vrouw met een sterke persoonlijkheid’, is dan ook de omschrijving die het beste bij haar past, vindt hij.

Het is een typering die ook collega-politici vaak geven over de vrouw die vandaag wordt beëdigd als de nieuwe staatssecretaris voor Sociale Zaken. Klijnsma volgt Ahmed Aboutaleb op, die burgemeester wordt in Rotterdam.

‘Ze is een vrouw die donders goed weet wat ze wil en waar ze naartoe wil’, zegt de Haagse VVD-wethouder Frits Huffnagel.

Ook Klijnsma’s hartelijkheid wordt vaak geroemd door vakgenoten. ‘Een warm politicus die mensen bij de politiek weet te betrekken’, zei de Haagse PvdA-fractiesecretaris Koen Baart eerder in een interview met lokale media. ‘Als zij iemand een onderscheiding uitreikt, dan geeft ze die persoon het gevoel dat de koningin hem zelf is komen opspelden. Ze heeft een enthousiasme dat ze feilloos op mensen weet over te brengen.’

De Haagsche Courant noteerde in 2003 een opmerkelijke anekdote over haar maatschappelijke betrokkenheid. Het was al ver na middernacht toen wethouder Klijnsma, op weg naar huis van een verjaardagsfeestje, langsfietste bij de huiskamer voor straatsprostituees aan de Waldorpstraat. Met de overgebleven hapjes van de avond in haar tas stapte ze af op de veelal verslaafde vrouwen. ‘Als een rijtje mensen mij in hun beste kleren opwacht, met de directeur tussen hen in, is dat mooi, maar ik kom liever onverwacht’, zei Klijnsma destijds over het voorval.

Jetta – of Jellejetta zoals haar officiële voornaam luidt – Klijnsma wordt in 1957 in het Drentse Hoogeveen geboren. Ze studeert geschiedenis, waarna ze al snel politiek actief wordt. Inmiddels heeft ze een lange mars door de PvdA en het lokaal bestuur achter de rug. Acht jaar lang was ze gemeenteraadslid in Den Haag en sinds 1998 is ze er wethouder. Daarvoor werkte ze, vanaf haar 25ste, voor de PvdA-fractie in de Tweede Kamer voor onder anderen Marcel van Dam en Thijs Wöltgens. Klijnsma is populair onder PvdA-leden en zou tot de intimi van Wouter Bos horen.

In 2003 hing haar politieke carrière even aan een zijden draadje. Het faillissement van een welzijnsinstelling kostte de gemeente Den Haag miljoenen en Klijnsma, als verantwoordelijk wethouder, bijna de kop. Eerder had ze felle kritiek gekregen over de vestiging van gebruikersruimten voor heroïneverslaafden. Maar Klijnsma overleefde de crisis, en ging door.

Doorzetten leerde ze al op haar 13de, schrijft Klijnsma op haar website. Ze verbleef toen een jaar in een revalidatiecentrum in Beesterzwaag om weer te leren lopen. Daar zaten ook tieners met ernstige spierziekten die zich er niet bij wilden neerleggen dat ze op jonge leeftijd zouden overlijden. ‘Ik heb toen geleerd dat iedereen ertoe doet’, schrijft ze. ‘Terugblikkend besef ik dat die ervaring mij voor het leven heeft getekend.’

Jet Klijnsma verlaat het Binnenhof na een gesprek met premier Balkenende (Martijn Beekman / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden