Klijnsma: grote zorgen over pensioenfondsen na rentedaling

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gaat nog deze week in overleg met De Nederlandsche Bank (DNB) over de dekking van de pensioenfondsen. Het baart de bewindsvrouw grote zorgen dat de rente verder daalt, waardoor de fondsen in de problemen kunnen komen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma.Beeld anp

Klijnsma reageerde dinsdag op vragen uit de Tweede Kamer over het besluit van de Europese Centrale Bank vorige week om de rente verder te verlagen. Dat kan de pensioenen behoorlijk gaan raken, benadrukte PvdA-Kamerlid Roos Vermeij.

Klijnsma erkende dat de fondsen onder druk staan door de lagere rentestand en de situatie op financiële markten. 'Dat is zo klaar als een klontje'. Ze verwacht voor 2016 nauwelijks kortingen op de pensioenen. Verder wijst ze erop dat de mogelijke kortingen voor 2017 kunnen worden uitgesmeerd over tien jaar. 'Dat helpt enorm.' Klijnsma hoopt over twee maanden meer duidelijkheid te hebben na de nieuwste cijfers van DNB.

Ouderen met kleine beurs

De bank houdt toezicht op pensioeninstellingen en levensverzekeraars waar mensen een aanvullend pensioen opbouwen. Daarnaast stelt DNB de rekenrente vast waarmee de pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen moeten waarderen.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) noemde het dinsdag een somber vooruitzicht dat de fondsen mogelijk moeten gaan korten, 'maar we weten het nog niet zeker.' Omdat de rente naar verwachting nog lang laag zal zal blijven, ligt er voor pensioenfondsen 'een echte uitdaging', zei hij bij RTLZ.

Dijsselbloem wilde niet ingaan op de mogelijkheid om eventueel de AOW te verhogen, als compensatie. Klijnsma gaf al aan dat alle opties mogelijk zijn. Volgens Dijsselbloem wordt in augustus bekeken of het nodig is de koopkracht voor bepaalde groepen te repareren.

Het is niet de bedoeling om elk jaar de kortingen van de pensioenfondsen te compenseren, 'maar we voelen ons wel verantwoordelijk' voor bijvoorbeeld ouderen met een kleine beurs, aldus Dijsselbloem.

Minister Dijsselbloem.Beeld ANP

Pijn voor pensioenfondsen

Een negatieve rente doet pensioenfondsen en verzekeraars verschrikkelijk veel pijn, schreef de Volkskrant vorige week. (+) Zij moeten het hebben van het rendement van beleggingen op lange termijn, zoals obligaties. Maar een obligatie van tien jaar levert steeds vaker een gegarandeerd verlies op. Het pensioenfonds betaalt vandaag 10 duizend euro en krijgt daar over tien jaar bij wijze van spreken 9.950 euro voor terug. Dat is langzame zelfmoord, aldus onze economieredacteur Yvonne Hofs.

Dus moeten pensioenfondsen en verzekeraars riskanter gaan beleggen om toch nog rendement te maken. Maar omdat de centrale banken de markt verstoren met hun rentebeleid, zijn die risico's momenteel veel te laag geprijsd. Anders gezegd krijgen beleggers, banken en pensioenfondsen momenteel een veel te lage beloning voor het risico dat daar tegenover staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden