Klijnsma: discriminatie bij sollicitatie meteen melden

Wie te maken heeft met discriminatie op de arbeidsmarkt moet dat onmiddellijk melden. Staatssecetaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) doet de oproep maandag in reactie op het rapport waaruit blijkt dat uitzendbureau's nog steeds discrimineren.

Redactie
Staatssecretaris Jetta Klijnsma. Beeld ANP
Staatssecretaris Jetta Klijnsma.Beeld ANP

'Het gaat om een bijzonder hardnekkig verschijnsel. Elke vorm van discriminatie op de arbeidsmarkt is onacceptabel en moet met kracht worden bestreden', reageert Klijnsma, die snel een SER-advies vraagt over dit onderwerp. Ze wil daarin extra aandacht voor discriminatie bij het werven en selecteren van mensen. Klijnsma vindt het goed dat de uitzendbranche ook zelf aandacht heeft voor de kwestie, maar ze vindt de resultaten nog niet goed genoeg.

De bewindsvrouw vindt discriminatie niet alleen kwalijk, maar 'ook heel onverstandig omdat er op die manier talentvol potentieel niet wordt benut'. Want: 'Mensen moeten enkel en alleen beoordeeld worden op hun talenten en niet op bijvoorbeeld hun etnische achtergrond of herkomst. Dit past niet en vraagt bijzondere aandacht van alle betrokkenen op de arbeidsmarkt.'

Klachten over discriminatie op de arbeidsmarkt kunnen worden gemeld bij een anti-discriminatieorganisatie in de eigen gemeente of bij het College voor de Rechten van de Mens, aldus Klijnsma.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden