Klijnsma bekijkt bezwaren herkeuring Wajongers

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken 'luistert goed' naar de bezwaren die er leven tegen de geplande herkeuring van Wajongers. Ze wijst erop dat er extra geld beschikbaar is om de gevolgen van de herkeuring voor deze groep te verzachten. Hiervoor ligt een bedrag van 100 miljoen klaar. Klijnsma wil over de besteding daarvan besluiten in nauw overleg met de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.Beeld anp

Klijnsma heeft dat vandaag gezegd in reactie op uitspraken van FNV-voorzitter Ton Heerts. Heerts wil dat de herkeuring van jonggehandicapten met een Wajong-uitkering, die gepland staat voor 2015, pas plaatsvindt als er uitzicht is op werk voor deze groep.

De herkeuring is afgesproken in het sociaal akkoord dat kabinet, vakbonden en werkgevers in april vorig jaar sloten. Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW zal later op de dag reageren op de uitspraken van Heerts.

'Afspraak is afspraak'
VVD-Kamerlid Sjoerd Potters is verbaasd over de woorden van Heerts. Hij wijst er op dat de FNV in het sociaal akkoord zelf heeft ingestemd met de herkeuringen per 1 januari volgend jaar. 'Afspraak is afspraak. Ik ga ervan uit dat dat ook geldt voor de FNV.'

PvdA-Kamerlid John Kerstens ziet het pleidooi van Heerts als 'een variant om te komen tot een zorgvuldige herkeuringsoperatie met een maximale kans op werk voor Wajongers'. Zelf heeft hij eerder al voor gepleit voor een 'zachte landing' voor Wajongers die na herkeuring in de bijstand terecht komen. Kerstens heeft 'goede hoop' dat Klijnsma met de juiste mix van maatregelen hiervoor komt.

Verbaasd
Ook D66 en CDA zijn 'verrast' door de uitlatingen van Heerts. Maar de Kamerleden Steven van Weyenberg en Pieter Heerma hebben inhoudelijk begrip voor diens standpunt. Ook zij vinden de gevolgen voor Wajongers die na herkeuring in de bijstand belanden te hard. Van Weyenberg onderstreept dat een vergelijkbaar plan van het vorige kabinet veel minder ingrijpend was voor jonggehandicapten dan wat er in het sociaal akkoord staat. 'Ik was heel verbaasd dat de FNV instemde met veel hardere afspraken.'

D66 en CDA willen dat de gevolgen voor Wajongers die na herkeuring hun uitkering kwijtraken en in de bijstand belanden worden verzacht. Of het bedrag van 100 miljoen dat Klijnsma hiervoor beschikbaar heeft voldoende is, betwijfelen ze. Ook belangenorganisaties en deskundigen hebben scherpe kritiek op de Wajong-herkeuringen, bleek maandag in een hoorzitting van de Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden