Kliederpompbier

'Feestje? Zo, jij begint al vroeg! Jij durft, zeg!' Veel collega's maken op- en aanmerkingen als Niche een nogal groot, overwegend donkergroen pakket de werkplaats binnenloodst....

Voila! Een tamelijk forse fles met 1,5 liter gebotteld bier uit België,zelf te tappen voor 9,99 euro. Speciaal vervaardigd voor Mitra-slijterijenin Nederland, alcoholpercentage 5 procent. De fles zit in een groeneverpakking, die in de verte doet denken aan de Heineken-kleuren. Waarom datzo is, blijkt later. Bijgeleverd is een geel plastic pompje en twee blauweslangetjes, allemaal voor eenmalig gebruik.

Ofschoon Niche geen bierdrinker is, is de verleiding niet te weerstaan.Het lange slangetje moet in de fles worden geplaatst tot de bodem, hetkortere gaat in het glas, de andere uiteinden worden op de pomp geplaatst.Door te pompen wordt het bier uit de fles in de pomp gezogen, daarna stuwteen nieuwe pompbeweging het bier in het glas. Bij een eerste poging gaatnogal wat bier verloren, het glas bevat voornamelijk schuim en dewerkplaats vult zich met een bierlucht. Het bier smaakt overigens prima,iets tussen witbier en De Koninck in.

Toch blijkt een vervolgproef nodig. Slangen aansluiten, en pompen maar.Het bier spuit richting plafond. Stom: slang verkeerd gekoppeld, dewerkplaats staat deels blank. Na een glas schuim zijn er toch nog ruim vijfmooie bieren te pompen, maar het blijft geklieder.

In de verpakking zit een bon die tot eind januari vijftig euro kortinggeeft op de BeerTender B65 van Heineken. De kliederpomp nodigt uit tot hetéchte pompwerk. De slogan 'stoere kerels pompen hun eigen bier' wijst hierook op.

Gewoon een glas inschenken uit een flesje is vanaf nu niet 'stoer'meer. Dat moet voortaan worden afgedaan als mietjeswerk.

Peter van den Berg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden