Kleutergedrag doet het goed op televisie

In 'Het geheime leven van 4-jarigen' van de EO lenen ouders hun kroost uit voor een sociaal experiment.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Geert Wilders deed zichzelf een plezier. Hij babbelde zeven minuten met Rob Geus van De Smaakpolitie en bedankte voor een interview met Mariëlle Tweebeeke van Nieuwsuur. Hij heeft geen zin om mee te doen aan de verkiezingsserie van het programma, dat dezer dagen de lijsttrekkers van de politieke partijen spreekt. Een PVV-woordvoerder liet maandag weten 'alleen maar dingen te doen die we leuk vinden en dit vinden we niet leuk'.

Over kleutergedrag gesproken, daar is de EO momenteel druk mee. In Het geheime leven van 4-jarigen is elke maandagavond te zien hoe ouders hun kroost uitlenen voor een sociaal experiment in een kinderdagverblijf. Camera's en microfoons registreren getouwtrek om het populairste speelgoed. Een ontwikkelingspsycholoog en een pedagoog leveren commentaar.

Volgens de EO kunnen voyeuristische volwassenen er een heleboel van opsteken. 'Veel situaties zijn herkenbaar, ook in ons leven. De kinderen houden ons - hoe jong ze ook zijn - een spiegel voor.'

Drie jongetjes zaten om een blokkendoos heen. De een wilde de ander helpen een kasteel te bouwen.

'Nouhou. Dat wil ik niet.'

- 'Waarom niet? Anders ben ik niet meer je vriendje hoor.'

'Nou en.'

- 'Als ik niet met je mee mag doen, ga ik ook nooit meer met je spelen, hoor.'

'Ja. Kan ook niet. We wonen niet bij elkaar. En dat maakt mij niets uit.'

De kleuterleiders gaven een paar opdrachten die tot samenwerken moesten leiden, maar dat wilde niet echt van de grond komen. Vooral de bazige kinderen lummelden maar wat aan op de apenrots. Het ontbrak aan een leider. De uitdaging van deze groep, vond de ontwikkelingspsycholoog, was om snel 'structuur' te creëren. Of hoe de voice-over het zei: de koters moesten 'de hiërarchische ladder op orde krijgen'.

Daar had je de spiegel. 'In onveiligheid neemt geweld toe. Nou, dat zien we nu ook in de maatschappij. We voelen ons allemaal een beetje onveilig worden, en het geweld neemt toe.'

Op een zeker moment werd een pilaar met een rode knop in de speelzaal geplaatst. De kinderen mochten er van de meester niet op drukken. Hun fantasie sloeg onmiddellijk op hol. De mogelijke bom bleek een confettikanon; nadat een van de jongens tóch op de knop had gedrukt, regende het papierslierten. Vervolgens moesten ze de hele zooi met z'n allen opruimen.

'En nu zie je eindelijk gebeuren waar we al zo lang op zitten te wachten', sprak de EO-psycholoog, 'dat ze op een positieve manier aangesloten raken bij elkaar. Maar daar heeft dus eerst een bom voor moeten afgaan.'

Misschien kan een kind op 11 maart een antwoord op de #hoedan-vraag afdwingen, want bij de verkiezingsavond van het Jeugdjournaal schijnt Wilders wél acte de présence te geven. Dat wordt leuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden