Kleurzien

Kleurzien-stoornissen komen redelijk vaak voor bij de mannelijke bevolking in Europa (circa 8 procent). Bij de vrouwelijke bevolking komt dit veel minder voor (zo'n 0,4 procent)....

Je kunt kleurzin-stoornissen in verschillende gradaties hebben. Bij een aantal ziet met geen onderscheid tussen rode en groene tinten. Dit kan tot veel verwarring leiden. Vanaf nu komt daar nog een extra verwarring bij.

De nieuwe euromunten van 1, 5 en 10 cent, voor een normale kleurziende koperkleurig, en de euromunten van 10, 20 en 50 cent, voor de normale kleurziende goudkleurig, hebben voor een kleurzien-gestoorde vrijwel dezelfde kleur. Dit vraagt om moeilijkheden. Temeer daar de munt van 2 cent een vergelijkbare grootte heeft als die van 10 cent en die van 5 cent een vergelijkbare grootte als die van 10 en 20 cent. Bovendien staat de waarde maar aan een kant en zul je de munt dus moeten omdraaien om te zien wat je uitgeeft.

Natuurlijk, de randen verschillen. Maar welke niet-blinde voelt wel eens aan de rand om te 'zien' welke munt hij in handen heeft? Kleurzien-gestoorden zijn net zo ziend als ieder ander; vrijwel alle beroepen mogen worden uitgeoefend (inclusief oogarts). Hoe zienden blind kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.