Kleurrijk trio wil Free Record Shop een tweede jeugd geven

Geen klein lettertje wordt over het hoofd gezien, elk dubbeltje wordt omgekeerd en de hakken worden telkens ergens anders in het zand gezet. Op die wijze zetten de curatoren van de failliete Free Record Shop van Hans Breukhoven en de mogelijke overnemer elkaar op het verkeer- de been.

AMSTERDAM - Maandagavond hing de overname van Free Record Shop door investeringsmaatschappij ProCures weer aan een zijden draad. 'We zitten al de hele dag bij de telefoon', aldus woordvoerder Bart Maussen. 'Het hele weekeinde is doorgewerkt. Maar de curatoren hebben ons nog niets laten horen.'


Wel werd 's avonds bekendgemaakt dat de curatoren Game Mania - een keten van computerspelletjesmakers die vijf jaar geleden door Free Record Shop was overgenomen - zullen verkopen aan de mannen die de keten begin jaren negentig oprichtten: Peter Bergmans, Benny Cockx en Etienne Delrue.


De doodsstrijd van Free Record dreigt zo een lange lijdensweg te worden, waarbij de partijen elkaar met rechtszaken belagen. Een overeenkomst met ProCures was al enkele keren aangekondigd, maar ging steeds niet door. De enige overeenkomst die wel met een handtekening was bezegeld, werd opgeblazen doordat de curatoren met een rechtszaak dreigden.


Free Record Shop is nu al twee maanden failliet. Voormalig oprichter Hans Breukhoven heeft al gewaarschuwd dat er door de trage voortgang van de zogenoemde doorstart geen over te nemen winkel meer overblijft.


Centraal staat een klein, jong, privaat equitybedrijf in Bussum dat wordt bestuurd door drie partners die zeggen uitsluitend met eigen geld en bankkredieten te werken. Zij hebben ProCures in 2009 opgericht na een tumultueuze carrière in de zogenoemde corporate finance.


Harde scholing

Maurits Regenboog (54) was de man die dankzij een harde scholing in de city van Londen zou moeten weten hoe ze bij een overnamedeal het onderste uit de kan konden krijgen. Paul Dumas (51) was de slimme jurist en bankier die de kleine letters in een contract zou kunnen doorgronden. En Hans Haanappel was de cijferaar.


Vorig jaar nam ProCures voor 3,5 miljoen euro de boekhandels van Selexyz (zonder het vastgoed) over. Samen met De Slegte vormden zij een gesaneerde nieuwe winkelketen. Nu zouden daar de Free Record Shops bij moeten komen.


ProCures zegt dat er voor boekhandels en cd-zaken nog toekomst is: toekomstige generaties zullen naar boeken en muziek blijven snuffelen in een zaak. Alleen vertrouwen de curatoren het drietal niet erg en vrezen zij dat die alleen oog hebben voor de gevulde kas van de Belgische dochter.


Regenboog is de kleurrijkste van het trio. Tot 2008 was hij de partner van de niet minder flamboyante televisiepresentatrice Catherine Keyl. Dat jaar gingen ze uit elkaar, waarna Keyl hem drie jaar later voor de rechter daagde vanwege een zakelijk geschil. Als ondernemer zette hij ooit in Duitsland een mobiel bedrijf onder de naam Moxmo op, dat begin deze eeuw poogde een serieuze concurrent voor onlinebetalingen te worden.


Dumas is een voormalig bankier van ING. In 2002 kocht hij samen met onder anderen Yvo Niehe Producties het Belgische mediabedrijf D&D. Hij maakte het groot door kleinere Europese mediabedrijven over te nemen. Daarna stelde hij de TROS voor aan de onderneming deel te nemen die onder de naam Diomedia verder had moeten gaan.


Het Commissariaat voor de Media stak er een stokje voor en gaf de TROS zelfs een forse boete omdat publieke middelen zouden worden uitgegeven aan commerciële doeleinden. D&D kreeg een schadevergoeding van 4 ton. Dumas verkocht het mediabedrijf een jaar later na bemiddeling van Maurits Regenboog. Een Brits bedrijf betaalde er 20 miljoen voor.


3,5 miljoen betaalde ProCures voor de boekhandels van Selexyz


Drie zakenpartners met geld en een tumultueuze carrière vormen investeringsmaatschappij ProCures. Zij willen de al twee maanden failliete Free Record Shop aan een doorstart helpen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden