Kleurlenzen, zijn die slecht voor je ogen?

ELLEN DE VISSER

Je ogen aanpassen aan je outfit? Geen probleem: bij de HEMA en de drogist zijn voor een paar tientjes contactlenzen te koop waarmee je de iriskleur verandert. Wie zijn ogen wil vermommen voor carnaval of halloween kan op internet bij tientallen aanbieders van funlenzen terecht. Je kunt rode, paarse of witte ogen bestellen, je kunt een smiley op je oog toveren, het patroon van een voetbal, een panterprint, oplichtende vlammen. Grappig natuurlijk, maar beschadig je je ogen er niet mee?

Die goedkope lenzen hoeven op zich geen probleem te vormen, zegt Gré Luyten, hoogleraar oogheelkunde aan het Leidse LUMC. Ze hebben inderdaad allemaal dezelfde pasvorm, zegt hij. Die is gebaseerd op de gemiddelde oogbol. Wie een afwijkend hoornvlies heeft, doet de lenzen vast snel uit omdat ze irriteren. Het zicht is ook in orde, denkt Luyten, omdat de lenzen een centrale pupilopening hebben.

Complicaties ontstaan vooral door een slechte hygiëne, weet hij. Mensen die lenzen op sterkte dragen, maken die dagelijks schoon of vervangen ze regelmatig. Maar partylenzen worden vaak maar kort gedragen, omdat de gebruikers niet aan lenzen gewend zijn. Ze gaan na een keer terug in het potje met vloeistof en komen pas na een paar maanden weer tevoorschijn, voor het volgende feest.

Als lenzen te lang in de vloeistof zitten, ontstaat bacteriegroei, legt Luyten uit. 'Als ze dan weer worden ingedaan, kan het hoornvlies gaan ontsteken. Dat leidt tot troebel zicht, met soms zelfs slechtziendheid of blindheid tot gevolg.'

Hoe vaak dergelijke gezondheidsrisico's optreden, is onbekend, zegt hij. Duidelijk is dat zachte lenzen meer klachten veroorzaken dan harde lenzen en de fun-exemplaren zijn van de zachte soort. Onderzoek toont aan dat zachte lenzen die permanent (dag en nacht) worden gedragen de grootste risico's opleveren. Lenzen die dagelijks of maandelijks worden vervangen, zijn een stuk minder schadelijk, net als harde, zuurstofdoorlatende lenzen. Lenzen drijven op oogvocht en bij harde lenzen kan dat vocht achter de lenzen continu doorstromen, aldus Luyten. Daardoor blijven de ogen goed schoon. Bij zachte lenzen is dat spoelsysteem een stuk minder efficiënt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden