Kleurige lollies op bushalten illegaal

3.500 haltepalen van busbedrijf Veolia in Limburg voldoen niet aan de regels, heeft inmiddels ook de rechter bepaald.

‘Waar hebben we het nu helemaal over?’ smaalt René de Beer, directeur van busbedrijf Veolia Transport Limburg. We hebben het over 3.500 haltepalen bij bushalten in Limburg die niet voldoen aan de wettelijke regels en dus feitelijk illegaal zijn. Al bij de plaatsing van de nieuwe ronde informatiezuilen twee jaar geleden sloegen het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de politie alarm. Maar ze staan nog steeds fier overeind in gans Limburg. Noem het een kwestie van gedogen, suggereert De Beer.

Maar eind vorige week ging de Limburgse bushalteaffaire een nieuwe fase in door een uitspraak van de kantonrechter in Roermond. Een automobilist was bekeurd omdat hij zijn auto had geparkeerd binnen twaalf meter van een Veolia-bushalte. Hij tekende beroep aan tegen de boete van 60 euro en kreeg gelijk. Ook de kantonrechter oordeelde dat de ronde haltezuil van Veolia niet voldoet aan het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens: ‘Dat er daadwerkelijk sprake is van een bushalte die herkenbaar is voor reizigers door onder meer de zuil van Veolia, kan dan wel zijn, maar dat betekent niet dat het een bushalte is in de zin van het verkeersreglement.’

De rechtbank heeft de boete van de automobilist kwijtgescholden. De uitspraak schept een precedent: iedereen zou vanaf nu zijn auto ongestraft kunnen parkeren op de 3.500 bushalten van Veolia.

De discussie loopt al twee jaar. De nieuwe haltepalen van Veolia, ook wel I-bus genaamd, zien eruit als smalle reclamezuilen op een stalen paal. Het lijken wel kleurige lollies in het landschap. Helemaal fout, oordeelde het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruime CROW in 2007. Een haltebord is een verkeersbord: rechthoekig, blauwgeel met een wit vlak en een zwarte bus als pictogram.

De vraag is waarom de I-bus nog steeds onaangetast is, ondanks alle waarschuwingen, en nu dus ook de uitspraak van de kantonrechter. De provincie Limburg verwijst naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat zegt het antwoord even niet paraat te hebben en eerst het vonnis van de rechter te willen bestuderen.

Het Limburgse busbedrijf zegt dat mogelijke maatregelen ook gevolgen hebben voor andere busbedrijven. Volgens directeur De Beer voldoen ook veel bushalten elders in het land niet. ‘Zelfs de halte tegenover het Haagse ministerie van Verkeer en Waterstaat voldoet niet, daar staat alleen een zwart busje op en de rest is geel. Dat moeten die ambtenaren toch ook zien.’

De busmaatschappij heeft illegale bushaltepalen in Limburg. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden