Kleur Zwarte Piet was dit jaar op vier van de vijf basisscholen geen discussie

Aan het overgrote deel van de basisscholen gaat de Zwarte Pietendiscussie voorbij. Op 80 procent van de scholen is onder leerkrachten niet vergaderd over het soort Piet dat langskomt.

Op een Utrechtse basisschool wordt Sinterklaas vergezeld door Zwarte Piet en Minions. Beeld anp

Dit blijkt uit een enquête onder vierhonderd basisscholen, uitgevoerd door bureau DUO Onderwijsonderzoek & Advies. De uitkomst legt grote verschillen bloot tussen de praktijk in de drie grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en hun randgemeenten) en in de rest van het land.

Landelijk vieren de meeste basisscholen (85 procent) het sinterklaasfeest met Zwarte Piet. Hiertegen steken de grote steden sterk af: daar ontvangt nog maar 17 procent van de basisscholen een zwart geschminkte Piet. Hier bezoekt de roetveegpiet 84 procent van de scholen, tegenover 17 procent elders.

Bijna driekwart van de directeuren geeft aan dat hun school niet is beïnvloed door de Zwarte Pietendiscussie van de afgelopen jaren. Een debat over wat voor soort Piet langskomt op school bleef in vier van de vijf lerarenkamers uit. Regenboogpiet is met 4 procent vooralsnog weinig populair onder basisscholen.

Slavernij bespreken

Scholen waar de discussie wel bestaat, pakken de zaak op verschillende manieren aan. Sommige besluiten eigenhandig over te stappen op roetveegpieten, andere geven aan de lijn van de gemeente, het scholenbestuur of het Sinterklaasjournaal te volgen. Dat betekent meestal een (kleine) aanpassing van het voorkomen van Piet. Een paar respondenten geven aan slavernij en de oorsprong van het sinterklaasfeest te bespreken in de klas.

Basisscholen die na discussie vasthouden aan een viering met Zwarte Piet zeggen 'ons traditionele sinterklaasfeest' te willen koesteren. Andere directeuren typeren het debat als een 'non-discussie'. Een respondent kan er kort over zijn: 'De minderheid wint niet bij ons, dus democratisch.' Een ander geeft aan dat de school, vanwege de discussie, besloten heeft 'af te haken bij het Sinterklaasjournaal en de nadruk nog meer te leggen op Zwarte Piet'.

Pro-Zwarte Piet-demonstranten in Leiden. Beeld anp

Legt Pietendiscussie een kloof bloot?

Deze zaterdag protesteerden demonstranten alsnog in Dokkum tegen Zwarte Piet. 'No more blackface!' Friese tegendemonstranten lachen er schamper om: 'Ik kan dit niet verstaan hoor.'

Ruim honderd betogers tegen Zwarte Piet kwamen nooit aan bij de Sinterklaasintocht in Dokkum. Hoe wist het Friese anti-anti-Zwarte Piet-protest 'dat gedoe uit de Randstad' te weren? Een reconstructie.

Wordt Nederland echt zo uiteengereten door een kloof? Op basisschool De Schakel in Dokkum besloten ze het sinterklaasfeest te vieren zonder Zwarte Piet. 'Niemand zei: dit wordt ons opgelegd door de Randstad.'

Demonstratie dit weekeinde in Dokkum. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.