Kletsverhaal

Xander den Uyl maakt zich er met zijn Abvakabo weer makkelijk vanaf door de enorme inkomensoverdrachten van arm naar rijk te verklaren: 'Maar wat je betaalt, kan niet altijd evenredig zijn aan wat je krijgt....

In 1994 werd hetzelfde kletsverhaal ook door Den Uyl gebruikt om te verbergen hoe de Abvakabo de pensioenen van armere alleenstaanden en ongehuwd samenwonenden met duizenden guldens verlaagde om die van rijkere gehuwden met duizenden guldens te verhogen.

De Tweede Kamer moest ingrijpen en dat leverde wel het partnerpensioen bij het ABP op, maar armere alleenstaanden betalen nog steeds flink aan de extra nabestaandenpensioenen van hun rijkere collega's. Ik heb mijn (kader) lidmaatschap van het oerconservatieve Abvakabo-bolwerk toen maar opgezegd.

Het zou goed zijn als de Tweede Kamer ook nu verbiedt dat de vakbonden deals sluiten over de ruggen van armere jongeren door ze flink te laten betalen voor het behouden van de extra's van de rijkere, oudere bondsleden, want met solidariteit heeft dat natuurlijk helemaal niets te maken. De jongere werkenden verdienen bescherming tegen zulk laf gesjoemel met hun lonen en premies.

Solidariteit is geen vrijbrief om als een omgekeerde Robin Hood geld van armeren af te pakken en aan rijkeren te geven. Elke extra werknemersregeling hoort voor allen evenwichtig en gerechtvaardigd te zijn. Voor echte Robin Hoods hebben we gelukkig al wettelijke regelingen zoals de bijstand en de wettelijke werknemersverzekeringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden